Az építőipart nézve most a logisztikai parkok vannak a legjobb helyzetben. A gazdaság élénkülésére ezek a projektek tudnak a leghamarabb reagálni. Nemcsak új tervezésekre kell gondolni, mert a meglévő kapacitások racionalizálása, a hatékonyság növelése is jó üzletet rejt magában. Egy-egy hibernált projekt feltámasztása is komoly lendületet adhat a cégeknek.

Persze az új beruházások is hamarabb látóhatárra kerülnek, mint például egy kizárólag lakás- vagy irodafejlesztésekkel foglalkozó cégnél. Ugyanis míg ez utóbbiak fejlesztési ideje legalább egy, másfél év, addig egy logisztikai park esetében alig 6-8 hónapról beszélhetünk - mondja Széll Csaba, az Europolis Park M1 ügyvezető igazgatója. A könnyűszerkezetes építkezés gyorsabb tervezést és tempósabb kivitelezést tesz lehetővé. Összességében tehát a logisztikai parkok tudják leghamarabb lereagálni a javuló helyzetet.

Az új periódusban már csak a kifejezetten jó minőségű ingatlanokra van igény. A vevők, partnerek elsősorban az "A" kategóriás parkokat választják ki. Ugyan az ár most is fontos tényező, de a minőség sem elhanyagolható. Magyarország kiváló földrajzi elhelyezkedése ellenére versenyben van a régió piaci szereplőivel, ami a rugalmas árképzés mellett az infrastrukturális igények maximális kiszolgálását is kikényszeríti.

A logisztikai piacon ugyanakkor rövidesen gyors döntéseket kell hozniuk, elsősorban a bérlőknek. A kapacitások folyamatos lekötése, a piac élénkülése, a megfontoltabb terjeszkedési politika magasabb árakat is hoz magával. A jelentkező igények ellenére ugyanis csak akkor indulnak meg az új fejlesztések, ha a finanszírozó és a beruházó is biztos a dolgában és megfelelő haszonnal tud működni. Így az év hátralévő időszakában még a bérlők kihasználhatják a szabad kapacitásokat, ám jövőre már várhatóan magasabb árakkal fogják magukat szembe találni, ha túl későn lépnek.