Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lakáskeresőknek ismerős helyzet, hogy egy-egy hirdetéssel több portálon, több ügynökség kínálatában is találkozni, olykor jelentősen eltérő kínálati árakkal. Arra azonban valószínűleg kevesen gondolnak, hogy ez az eltérés a teljes piacon csaknem eléri a 76 milliárd forintot, ekkora ugyanis az értékkülönbség az egy-egy lakás hirdetésében szereplő minimum és maximum ár között - számolta ki az Árminimum alkalmazást fejlesztő ReálMonitor Kft.

Az ingatlanok hirdetési oldalakon való sokszorozódása, ráadásul széles sávban változó árakon, káoszt okoz a piacon, ennek mértékét fejezi ki a Káoszindex , amely jelenleg 25 százalék. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik ingatlanra, kellő kutakodás után találhatunk egy olcsóbb ajánlatot is. Az új Árminimum néven futó alkalmazás ezt a káoszt szűri meg, használatával pillanatok alatt  ár szerint sorba rendezve láthatjuk képpel, árral, linkkel az egy adott ingatlanra az internetre kitett összes hirdetést - ismertette a részleteket Faragó Péter, a ReálMonitor ügyvezetője.

1,63 milliárdos különbség egyetlen ingatlannál

A rendszer nemcsak attól kíméli meg a felhasználót, hogy keresési szempontjait megadva folyvást ugyanabba az ingatlanba ütközzön, de rendet vág az ármizériában is, amelyben most például a legnagyobb különbség egy adott használt ingatlan legalacsonyabb és legmagasabb hirdetési ára között 1,63 milliárd forint, az átlagos eltérés a több áron meghirdetett ingatlanok kötött pedig 3,7 millió forint - mondta Faragó Péter.

Az árkülönbség az ingatlanközvetítők szempontjából súlyos piaci anomália - vélte Kosztolánczy György, az Árminimummal már leszerződött Otthon Centrum Holding vezérigazgatója. Ha a közvetítők szerződéseit tekintjük, árkülönbség egyszerűen nem is létezhetne a piacon. Akár kizárólagos, akár általános szerződést köt ugyanis a tulajdonos az ügynökséggel, minden szerződésben fontos kitétel, hogy a szerződésben foglalt árnál sem a tulajdonos, sem más ügynökség nem kínálhatja alacsonyabb áron a lakást - hívta fel a figyelmet Kosztolánczy.

Elvileg nincs

Árkülönbség tehát elvileg nem is lehetne. Hogy mégis előfordul, annak az az oka, hogy a tulajdonosok - legtöbbször valamelyik ügynökség tanácsára, ha az adott lakás nem akar elkelni - idővel beleegyeznek az árcsökkentésbe, ugyanakkor elmulasztanak szólni a velük ugyancsak szerződéses viszonyban álló más ügynökségeknek, esetleg több vasat tartanának a tűzben. Ekkor egyik vagy másik ügynökség hosszabb-rövidebb ideig előnybe kerül a többivel szemben, bármilyen komoly tapasztalattal, bejáratott és széles vevőkörrel rendelkezzenek is amazok - mondta az OC vezetője.

Az Árminimum a vele szerződésben álló ingatlanügynökségeknek figyelmeztetést küld, ha a náluk hirdetett ingatlan bárhol másutt alacsonyabb áron jelenik meg az interneten. Ez kihúzza a talajt az ügyeskedők lába alól, és valódi minőségi versenyre, jó kiszolgálásra, a tulajdonosok érdekeinek képviseletére ösztönzi a szakmát, vagyis jót tesz az egész piacnak - mondta az OC vezérigazgatója.

Az alkalmazás működést a hirdetési oldalak nem tudják blokkolni, csupán a képes megjelenést korlátozhatják, a link azonban így is rámutat az ajánlatra, így a kereső egyetlen plusz kattintással megtalálhatja az adott hirdetést.