Robbanás vár a lakáspiacra - elképesztő meglepetések várnak a vevőkre

Nagyot robbant az ingatlanpiacon egy új alkalmazás, amely tiszta képet ad a jelenlegi kaotikus helyett, s amelynek segítségével azonnal kiderül, hány helyen, s milyen árakon hirdetik ugyanazokat az ingatlanok az online hirdetési felületeken. Az Árminimum ingyenesen, minden kereső számra elérhető mától - jelentette be a fejlesztő Faragó Péter.
Szepesi Anita, 2017. november 24. péntek, 13:48
Fotó: Shutterstock

Lakáskeresőknek ismerős helyzet, hogy egy-egy hirdetéssel több portálon, több ügynökség kínálatában is találkozni, olykor jelentősen eltérő kínálati árakkal. Arra azonban valószínűleg kevesen gondolnak, hogy ez az eltérés a teljes piacon csaknem eléri a 76 milliárd forintot, ekkora ugyanis az értékkülönbség az egy-egy lakás hirdetésében szereplő minimum és maximum ár között - számolta ki az Árminimum alkalmazást fejlesztő ReálMonitor Kft.

Az ingatlanok hirdetési oldalakon való sokszorozódása, ráadásul széles sávban változó árakon, káoszt okoz a piacon, ennek mértékét fejezi ki a Káoszindex , amely jelenleg 25 százalék. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik ingatlanra, kellő kutakodás után találhatunk egy olcsóbb ajánlatot is. Az új Árminimum néven futó alkalmazás ezt a káoszt szűri meg, használatával pillanatok alatt  ár szerint sorba rendezve láthatjuk képpel, árral, linkkel az egy adott ingatlanra az internetre kitett összes hirdetést - ismertette a részleteket Faragó Péter, a ReálMonitor ügyvezetője.

1,63 milliárdos különbség egyetlen ingatlannál

A rendszer nemcsak attól kíméli meg a felhasználót, hogy keresési szempontjait megadva folyvást ugyanabba az ingatlanba ütközzön, de rendet vág az ármizériában is, amelyben most például a legnagyobb különbség egy adott használt ingatlan legalacsonyabb és legmagasabb hirdetési ára között 1,63 milliárd forint, az átlagos eltérés a több áron meghirdetett ingatlanok kötött pedig 3,7 millió forint - mondta Faragó Péter.

Az árkülönbség az ingatlanközvetítők szempontjából súlyos piaci anomália - vélte Kosztolánczy György, az Árminimummal már leszerződött Otthon Centrum Holding vezérigazgatója. Ha a közvetítők szerződéseit tekintjük, árkülönbség egyszerűen nem is létezhetne a piacon. Akár kizárólagos, akár általános szerződést köt ugyanis a tulajdonos az ügynökséggel, minden szerződésben fontos kitétel, hogy a szerződésben foglalt árnál sem a tulajdonos, sem más ügynökség nem kínálhatja alacsonyabb áron a lakást - hívta fel a figyelmet Kosztolánczy.

Elvileg nincs

Árkülönbség tehát elvileg nem is lehetne. Hogy mégis előfordul, annak az az oka, hogy a tulajdonosok - legtöbbször valamelyik ügynökség tanácsára, ha az adott lakás nem akar elkelni - idővel beleegyeznek az árcsökkentésbe, ugyanakkor elmulasztanak szólni a velük ugyancsak szerződéses viszonyban álló más ügynökségeknek, esetleg több vasat tartanának a tűzben. Ekkor egyik vagy másik ügynökség hosszabb-rövidebb ideig előnybe kerül a többivel szemben, bármilyen komoly tapasztalattal, bejáratott és széles vevőkörrel rendelkezzenek is amazok - mondta az OC vezetője.

Az Árminimum a vele szerződésben álló ingatlanügynökségeknek figyelmeztetést küld, ha a náluk hirdetett ingatlan bárhol másutt alacsonyabb áron jelenik meg az interneten. Ez kihúzza a talajt az ügyeskedők lába alól, és valódi minőségi versenyre, jó kiszolgálásra, a tulajdonosok érdekeinek képviseletére ösztönzi a szakmát, vagyis jót tesz az egész piacnak - mondta az OC vezérigazgatója.

Az alkalmazás működést a hirdetési oldalak nem tudják blokkolni, csupán a képes megjelenést korlátozhatják, a link azonban így is rámutat az ajánlatra, így a kereső egyetlen plusz kattintással megtalálhatja az adott hirdetést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.11.27 11:32

@atombandi:
Én az elmúlt 10 évben vettem és adtam el több ingatlant, sőt most éppen vásárolni szeretnék, már tárgyalásban vagyok. Szóval van tapasztalatom innen és onnan, akkorról és mostanról is. Probléma a következő.
Azt általában mindenki tudja, hogy pl a Jófogáson ingyen felrakhatja a hirdetését, és persze oda is írja, hogy a tulajdonos hirdeti, meg hogy a közvetítők hagyják békén.
De nem hagyják, naponta 5-10 hívás is összejön manapság, hiába küldöd el az egyiket a halál f...szára, hív helyette kér másik. 10 telefonból 1-2, aki vásárolni akar...
Idővel mindenki beadja a derekát, mert "ingyen" vállalják a közvetítést... :-)
Van "ezeknek" valami adatbázisa, vagy figyelik egymást, mert amikor már 4-5 is hirdeti, megszűnnek a zaklatások. Ez Budapestre biztosan igaz!
Amelyik lakást most nézem, ott a tulajjal tárgyalok, de a baj, hogy megjött az étvágya, mert az ingatlanközvetítők rögtön rátettek egy millát az általa kért árra (ez lenne tán az ő jutalékuk?) és mivel visznek érdeklődőket is, teljesen meg van győződve, hogy az emelt ár a reális. Nem érti meg, hogy az a közvetítő pénze, ő így-is, úgy is ugyanannyit kap, én meg közvetítőn keresztül nem akarok ingatlant venni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.11.25 12:20

ugy kell annak, aki hagyja magat meggyozni egy ingatlanos altal. aki arra nem kepes, hogy parezer forintert (nemtom mennyi most a tarfia) feltegye az ingatlan.com-ra a hirdeteset az megerdemli, hogy lehuzzak. az ingatlanos sem tesz maskent, nincsenek nekik ugyfelkoruk meg hasonlok, ugyanazokra a barmokra hajtanak, akiket te is elersz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.11.25 10:39

@RealMan: ne felejtsd a gyógyszeredet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.11.25 08:50

Nos, aki ma Budapesten vesz ingatlant, annak az értelmi képességével bizonyosan baj van. Aki ma Magyarország más területén vesz ingatlant, az viszont egyértelműen hülye. Magyarország No Go zóna. Csalnak,lopnak, hazudnak, sikkasztanak, ölnek, rabolnak. Elmebeteg barmok vezetik és trágyalé folyik minden bankár szájából. Ingatlan robbanás??? Hülye vagy apám.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

feketeluk, 2017.11.25 08:27

Az Otthon Centrum fizetett hirdetését olvashatták. Tehát ha olcsón akar lakást venni: oc.hu
Mondotta Kosztolánczy György az Otthon Centrum vezetője.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html