Budapesten egyszobás lakást átlagosan havi 96 ezer és 116 ezer forint között lehet bérelni, elhelyezkedésétől függően, míg a vidéki nagyvárosokban már 73 ezer forinttól elérhető egy kis garzon. A magas árak és a költségek megosztása miatt ugyanakkor jellemző a közösségi lakáshasználat a hallgatók körében, azaz összeáll 2-4 fő, és közösen bérel egy nagyobb lakást - mondja Soóki-Tóth Gábor, az OC vezető elemzője.

A diákok, fiatal pályakezdők, az egyetemi élet során összeszokott baráti társaságok elsősorban anyagi megfontolásból választják a közös életet: egy 140-160 négyzetméteres lakást közösen bérelve egy főre vetítve lényegesen olcsóbb a lakhatás, mint önállóan egy kis lakást bérelve. A közös bérlésre alkalmas 2-3 szobás lakások átlagos bérleti díja a fővárosban havi 144 ezer és 253 ezer forint között mozog, míg a vidéki nagyvárosokban átlagosan 112 ezer forint havonta. Aki csak szobát szeretne bérelni, a vidéki nagyvárosokban átlagosan havonta 40 ezer, Budapesten 52 ezer forintot kell átlagosan fizetnie.

Az egyetemisták nagy bánatára jelentősen nőttek az albérletárak az elmúlt években. Míg 2009-ben a VI. kerületben átlagosan 1798 forintot kértek el négyzetméterenként a bérlőktől az OC adatai szerint, addig 2018. első félévében ez a szám 3139 forint volt. Ez pedig azt jelenti, hogy míg 2009-ben egy 40 négyzetméteres ingatlan bérlése ebben a kerületben 71 920 forintba került átlagosan, addig idén már 125 560 forintot kellett fizetnie annak, aki Terézvárosban szeretne egy garzont bérelni.

Az árak kivétel nélkül minden kerületben jelentősen emelkedtek.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel