A főpolgármester hétfői sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a védmű építésével kapcsolatban a Magyar Tudományos Akadémia szakbizottságától és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem geotechnikai tanszékétől is szakvéleményt kért. Az Akadémia elnökével folytatott beszélgetésre hivatkozva jelezte: a sajtóban megjelentekkel szemben a köztestületnek mostanáig semmilyen hivatalos állásfoglalása nem volt.

Tarlós István kijelentette: a mobilgátat meg fogják építeni, az ellene szóló érveket szakmailag "mérhetetlenül gyengének" tartja. Megjegyezte: több tucat lakossági fórumot és civil találkozót szerveztek, és megszerezték helyi szervezetek, sportegyesületek támogató nyilatkozatát is. Véleménye szerint a tiltakozók három kategóriára oszthatók: vannak "hivatásos gyanakvók", rövidtávú politikai haszonszerzők és tájékozatlanok.

A főpolgármester szólt arról is: még kerületi polgármesterként nem egyszer kezdeményezte, hogy ne üdülőövezetként tartsák nyilván a területet. Mivel ez nem változott, a kerületi építési hatóságnak nem volt mérlegelési jogköre, üdülőépítésre ki kellett adnia az engedélyeket, azt pedig már semmi nem tiltja, hogy valaki életvitelszerűen használja a nyaralóját - magyarázta. A további építkezések megelőzésére új övezeti besorolás létrehozását várja a törvényhozástól. Ugyanakkor hetven olyan lakóépület is van a területen, amely az 1920-as és 1930-as években legálisan lakóháznak épült - mutatott rá.

A főpolgármester reagált azokra a felvetésekre is, amelyek szerint a mobilgát nyomvonalát nem a parton, hanem a Nánási út-Királyok útja szakaszon kellene vezetni. Szavai szerint ez egy nagy átmérőjű vízfőnyomócső és egy nagynyomású gázvezeték pótlása, valamint a betonfalas technológia miatt 8 milliárd forintba kerülne, vagyis 4,5 milliárd forinttal több közpénzbe, mint a főváros által választott megoldás.

Szólt arról is, hogy a védművet 2002 óta ígérte Demszky Gábor (SZDSZ) korábbi főpolgármester, sőt 2006-ban hajón érkezett Gyurcsány Ferenc akkori kormányfővel az árvíz idején, és megígérte a mobilgátat. A mostani kormány és a főváros viszont forrást is szánt a beruházásra és a tervek is készülnek - mondta.

Tarlós István a védett madarakról és halakról szólva kijelentette: a madarakat senki nem üldözi el, továbbá próbálja elképzelni a "kavicson peckesen sétálgató halakat". Mint mondta, nincs olyan információja, hogy a halak elpusztulnak, ha a Duna medrében úsznak, és csak akkor maradnak életben, "ha teniszpályák fölött úszkálhatnak". Kavicsokat és kagylókat sem akarnak zsákmányolni, ilyet eddig csak Caligula császár "einstandolt" a tengertől - fogalmazott.

A főpolgármester hangsúlyozta: a föveny érintetlen marad, a plázst észak felé meg is hosszabbítják. A tervezett fakivágásról pedig azt mondta, hogy minden egyes fát felmértek, a kiöregedettek áldozatul esnek a nyomvonalon, de újrafásítanak majd, és favédelmi tervet is kidolgoztak. Megjegyezte: a mobilgát elemeit az árvízmentes időszakban nem a helyszínen tárolják, így a parton sétálók legfeljebb a négy méter széles sétányburkolatot észlelhetik.

A 3-3,5 milliárd forintba kerülő védművet idén ősszel kezdenék építeni, és jövő őszre 90 százalékban el is készülne.