Vizsgálatot indított Romániában a versenytanács az építőanyagok jelentős drágulása miatt - jelentette be szerdán a szakhatóság a Maszol tudósítása szerint. Az intézmény közleménye szerint annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány idején az építőipar segítette a gazdaságot, most ebben az ágazatban jelentős áremelkedés figyelhető meg, ami komoly piaci működési rendellenességeket idézhet elő.

A vizsgálat során az építőanyagok drágulásának okait fürkészik, ugyanis a jelentős áremelkedés veszélybe sodorhatja a közberuházások kivitelezését, az építkezési vállalatokat pedig megakadályozhatja abban, hogy közbeszerzési eljárásokon versenyképes ajánlatokat tegyenek. Bogdan Chiritoiu, a Versenytanács elnöke elmondta, javaslatokat fogalmaznak meg, hogy megelőzzék a drágulásnak a piaci szereplőkre és fogyasztókra kifejtett kedvezőtlen hatásait.

Az építőanyagok drágulása a bukaresti kormányban is aggodalmat keltett, ugyanis az önkormányzatok arra panaszkodtak, hogy számos folyamatban levő közberuházás befejezése veszélybe került az emiatt. A költségek növekedése miatt az önkormányzatok a kormány segítségét kérték, hogy az augusztusban tervezett költségvetés-kiigazításkor vegyék figyelembe ezt az új helyzetet, és növeljék a már megkötött szerződések értékét figyelembe véve az áremelkedéseket.