Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az április adatokban az a legrosszabb, hogy az új szerződések  és a rendelésállomány volumene a csökkenés következtében egyre jobban távolodik a tavalyi eredményektől, s a hónapról hónapra való zsugorodása előrevetíti, hogy a szektor éves teljesítménye további minimum 10 százalékot esik vissza - kommenálta lapunknak az adatokat Koji László, az ÉVOSZ alelnöke. Ez pedig azt jelenti, hogy összehasonlító áron az ágazat csaknem a felére csökken 2006-hoz képest.

Koji kiemelte, már év közepe van, de a rendelésállományban egyelőre semmi jele azoknak a beruházásoknak, amikben eddig bíztak,  az ÚSZT nyertes pályázataihoz kapcsolódó építési munkáknak, az otthonteremtéshez, vagy az eneregiatakarékos felújításokhoz  kapcsolódó munkáknak.

Éves szinten egyelőre 5 százalékos építőipari csökkenést prognosztizál a GKI, de lefelé irányuló kockázatokkal - mondta a Napinak Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója. Petz szerint a 10 százalékos csökkenés is reális lehetőség, különös tekintettel arra, hogy a 10 főnél nagyobb létszámot foglalkoztató építőipari vállalkozások körében végzett felmérésből készülő, már a májusi és júniusi adatokat is tartalmazó konjunktúra teszt az első félévre 13 százalékos csökkenést vetít előre.

Petz hozzátette, a feldolgozóipari beruházásokon és az azokhoz kapcsolódó építési beruházásokon kívül valójában nincs semmi jele a fellendülésnek.