Rossz hír érkezett Kínából

Gyorsult az új lakások árának emelkedése Kínába szeptemberben, különösen a kisebb városokban nőttek az árak annak ellenére, hogy a beruházások visszaestek, az ország gazdasági növekedése lelassult és a kormány is több intézkedést hozott annak érdekében, hogy visszafogja az ágazat bővülését.
Domokos László, 2018. október 22. hétfő, 12:49
Fotó: Reuters

A kínai statisztikai hivatal (NBS) szerint a hetven legnagyobb városban az új lakások átlagára 2017 augusztusa óta legnagyobb ütemben, 7,9 százalékkal nőtt szeptemberben éves szinten az augusztusi 7 százalékos emelkedés után.

Havi összevetésben a lakásárak növekedése 0,9 százalékra mérséklődött az augusztusi 1,4 százalékról, ami 2016 szeptembere óta a legnagyobb volt.

Kínában szeptemberben már 41. hónapja tart az új lakások áremelkedése. Szeptemberben a vizsgált 70 városból 64-ben jegyeztek fel drágulást, augusztusban a szám 67 volt.

Az utóbbi pár évben ugrásszerűen emelkedtek a lakásárak Kínában, különösen a legnagyobb városokban, és emiatt sokan attól tartottak, hogy eszközbuborékok alakulnak ki. A spekuláció megfékezésének érdekében a helyi kormányzatok szigorították a lakásvásárlás feltételeit és emelték a jelzáloghitel felvételéhez szükséges minimális önerő arányát, ennek köszönhetően a lakásárak emelkedésének üteme a tavalyi év második felében elkezdett lassulni.

A kormány erőfeszítése ellenére azonban az utóbbi hónapokban ismét felgyorsult az új lakások drágulása, miközben tovább nőtt a háztartások által felvett hitelek összege, amelyeknek a túlnyomó része jelzáloghitel volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK