Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint októberben éves szintre vetítve 1 millió 60 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami havi szinten 11,0 százalékos csökkenést, éves összevetésben viszont 1,8 százalékos emelkedést jelent.

Bár a visszaesés havi mértéke meghaladta az elemzői várakozásokat, októberben már a hetedik egymást követő hónapban állt egymillió felett a megkezdett lakóingatlan-építések száma. Ilyen hosszú egybefüggő időszakra 2007 óta nem volt példa, és ez arra utal, hogy az ingatlanpiac fellendülése fenntartható pályára került. A befejezett lakóingatlan-építések száma éves szinten 965 ezerre növekedett, ami 6,0 százalékkal alacsonyabb az előző havi értéknél, viszont tavaly szeptemberhez képest így is 5,2 százalékos emelkedést takar.

A kiadott építési engedélyek száma elrugaszkodott a szeptemberi, hat havi mélypontot jelentő 1 millió 105 ezerről, és 1 millió 150 ezerre emelkedett.

A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy októberben éves szintre vetítve 1 millió 160 ezer lakóingatlan építése kezdődik meg az előző havi 1 millió 191 ezer után, az építési engedélyek száma pedig 1 millióra 150 ezerre emelkedik.

Egyre több lakóingatlan építését kezdik meg az Egyesült Államokban, összhangban a bérelt lakások iránti kereslet növekedésével, ami azt jelzi, hogy az ingatlanpiac helyzete stabilan javul, dacára a gazdasági növekedés lassulásának.

Bár a lakásépítési szektor a bruttó hazai termék kevesebb mint 3 százalékát állítja elő, a gazdaságra erősebb hatást gyakorol, mert a növekvő lakásárak növelik a háztartások vagyonát és ezáltal növelik a fogyasztói kiadásokat.