BUX
38760

Rossz hírekkel szolgál az építőipar

Novemberben csak a gyenge korábbi hónapokhoz képest tudott bővülni az építőipar teljesítménye, miközben a megrendelések terén továbbra is jelentős a visszaesés.

NAPI, 2011. január 17. hétfő, 09:00

Az építőipari termelés volumene 2010 novemberében mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 2,2 százalékkal csökkent a 2009. novemberihez képest - jelentette a KSH. 2010 első tizenegy hónapjában a termelés 9,8 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban. Szezonálisan kiigazítva a termelés novemberben 2,2 százalékkal magasabb volt az előző havinál.

Az elmúlt hónapokban az építőipari termelés trendje a stagnáláshoz közeli, lassú csökkenést mutatott, ami novemberben is folytatódott. A novemberi, a korábbi hónapokban megfigyeltnél kedvezőbb termelési indexeket nagyrészt az előző időszaki alacsony adatok okozták.

Novemberben a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Az épületek építésének volumene 5,5 százalékkal haladta meg a 2009. novemberit. A növekedés oka elsősorban az előző évi rendkívül alacsony bázis, de néhány ipari és egyetemi beruházás is hozzájárult. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene ugyanakkor 8,4 százalékkal mérséklődött, elsősorban az útépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének mintegy egynegyedes visszaesése miatt, amit a közműépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének növekedése nem tudott ellensúlyozni. Októberhez viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 6,6 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 2,7 százalékkal csökkent. Az év első tizenegy hónapjában az épületek építése 5,6 százalékkal, az egyéb építményeké 14 százalékkal esett vissza.

A novemberben kötött új szerződések volumene csaknem egynegyedével alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül az épületek építésére 38 százalékkal, az egyéb építmények építésére 7,1 százalékkal alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek. Az építőipari vállalkozások 2010. január-novemberben kötött új szerződéseinek volumene 12 százalékkal kisebb volt, mint 2009 január-novemberében.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 11 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz mérten. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 29 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 2,7 százalékkal magasabb volt a 2009. november véginél.