Rosszabb a helyzet, mint egy hónapja - kommentálta a legfrissebb építőipari adatokat a Napi Gazdaság Online-nak Koji László, az ÉVOSZ alelnöke. A megrendelésállomány további csökkenése, különösképpen a magasépítés megrendeléseinek több, mint 30 százalékos zsugorodása 2011 első félévére újabb csökkenést ígér. Mindez egyébként visszaigazolja a cégek megkérdezéséből összeálló képet is - tette hozzá.

Az ÉVOSZ összességében 2010-re 10 százalékos termelésvisszaesést jósolt, az első 11 hónap adatai alapján a prognózis helytállónak bizonyul. Az alelnök szerint egyedül az bíztató, hogy az ipar számos területén a gazdasági recesszió végét jelzik a cégek, így talán végre sor kerülhet a három éve halasztott beruházások megvalósítására.

A lakossági kereslet újraéldésére ugyanakkor nem lát esélyt, így továbbra is a lakásépítő és felújító vállalkozások lesznek a legnehezebb helyzetben. Mint kifejtette, az Új Széchenyi Terv beruházásai a második félévtől jelentkezhetnek megbízásként az ágazatban, ez hozzájárulhat, hogy 2011 második felében megálljon a csökkenő a trend az építőiparban.