Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már több kezdeményezés érkezett a Rozsdaövezeti Bizottsághoz, amelyek között azonnali, közép- és hosszú távú, budapesti és fővároson kívüli rozsdaövezeti akcióterület kijelölésére egyaránt érkeztek javaslatok – írja Magyar Nemzet nyomán az Infostart.

A kezdeményezéseket jelenleg vizsgálják, azokkal kapcsolatban a Rozsdaövezeti Bizottság a közeljövőben fog véleményt alkotni. Hozzátették: a kezdeményezők köre és a fejlesztési szándékok változatosak, ugyanakkor fontos, hogy a benyújtott kérelem – a szakszerű elbírálhatóság érdekében – megfelelően alátámasztott és jól dokumentált legyen.

  • Egy adott terület rozsdaövezeti akcióterületként történő kijelölése önálló kezdeményezésre indul – hangsúlyozta lapunknak küldött válaszában a Miniszterelnökség. Vagyis a terület tulajdonosaként, fejlesztőjeként bárki tehet javaslatot annak rozsdaövezeti akcióterületként történő kijelölésére, a kezdeményezések elektronikus úton a [email protected] e-mail címen nyújthatók be.
  • A kapcsolódó fejlesztési szándék előkészítése és a tervdokumentációk elkészítése a kezdeményező feladata.
  • Az előzetes, majd a részletes vizsgálatot a rozsdaövezeti akcióterületekkel kapcsolatos ügyekért felelős miniszter folytatja le és készíti elő a Rozsdaövezeti Bizottságnak véleményezés céljából.
  • Támogató bizottsági vélemény esetén előterjesztés készül, mely javaslatot tesz a rozsdaövezeti akcióterület helyrajzi szám alapú pontos lehatárolására, adott esetben pedig a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemeltté, illetve kiemelten közérdekűvé nyilvánítására.
  • A végső döntést a kormány hozza meg.

A nagyvárosi barnamezős, úgynevezett rozsdaövezeti területek rehabilitációja érdekében külön eljárásrend és kedvezmény támogatja az új lakások építését ezeken a helyeken.

Az elkészült lakások vásárlói visszaigényelhetik az egyébként is kedvezményes, ötszázalékos lakásáfát, vagyis lényegében áfamentesen tudnak új lakást vásárolni.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a többlakásos társasházban kialakított, a 150 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretű új lakás ötszázalékos áfájával megegyező mértékű támogatást lehet igényelni.

A rozsdaövezeti akcióterületen épülő lakásoknál nemcsak a csokkal vásárlók, hanem bárki tud élni ezzel a támogatással, jóllehet kizárólag a természetes személy részére való értékesítés céljára létesített és az igénylő részére értékesített lakás esetében.