Rozsdaövezeti lakásprogram: kiderültek a részletek

„Városi Otthonteremtés Program” néven városi rozsdaövezetekben új lakások elérhető áron való megvásárlását, illetve bérbevételét lehetővé tevő programot indít a kormány. Az eladásra kínált lakások áfája 5 százalék lesz.
Németh Géza, 2020. július 6. hétfő, 21:11
Fotó: Pixabay

A Magyar Közlönyben megjelent határozat kitér arra, hogy a lakásokat magánfejlesztők építik, de ehhez a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram Hajrá konstrukciója elérhető finanszírozást biztosít.

A bérbe adott lakások után befolyó lakbér áfamentes, míg az eladásra kínált lakások áfája 5 százalék lesz.

A program céljai a következők:

 

  • akár saját tulajdonú, akár bérelt lakásban segítse az első vagy új otthon megteremtését a városi lakosság számára;
  • a gazdaságélénkítő, beruházásösztönző hatás révén támogassa a munkahelyek megőrzését, új munkahelyek létrejöttét és vállalkozások stabil működését;
  • a környezettudatos várostervezés jegyében, környezet- és klímabarát lakóépületek építésének ösztönzésével - az ipari műemlékek védelme szem előtt tartásával - előmozdítsa a kihasználatlan és elhanyagolt városi rozsdaövezetek megújítását.

 

A jellemzően barnamezős területeket is magában foglaló területek lesznek rozsdaövezeti akcióterületekként kijelölve. Ezeknek két típusa lesz:

 

  • azonnali rozsdaövezeti akcióterületek: olyan rozsdaövezeti terület, amelyen a megvalósítani kívánt építési beruházások megindításához szükséges előkészítő munkák elvégzése nem szükséges,
  • közép- és hosszú távú rozsdaövezeti akcióterületek: olyan rozsdaövezeti akcióterület, amelyek összetett előkészítő munkát, adott esetben környezeti kármentesítést, bontást, közműrendezést és infrastruktúrafejlesztést igényelnek.

 

A program megvalósítására szeptember 30-ig kell előterjesztést készíteniük a kormány számára az illetékes minisztereknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2020.07.07 15:58

Mivel másabb az ott bérbeadott lakás, mint a máshol bérbeadott, hogy 0% lesz rá az ÁFA?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arnika, 2020.07.07 06:28

Ha már új lakások vannak az már szerintem nem rozsdaövezet, hiszen ott a jogszabályok szerint nem lehet élni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html