Egy reprezentatív kutatás szerint a hazai lakosság 63 százaléka költözne okosotthonba, ami alatt különböző technikai megoldások együttesét értjük, amelyek egymással kommunikálva lehetővé teszik a lakásban működő elektronikai berendezések központi irányítását. A magyarok 67 százaléka a riasztórendszert, 51 százaléka a vezérelhető termosztátot látná legszívesebben otthonában.

Az "okosotthon-t", mint fogalmat a hazai szakma egyelőre nem definiálta egyértelműen, ezért legtöbbször csak benyomásokra, érzésekre támaszkodva használják a kifejezést. Az "okosotthon" döntően az automatizálás különböző fokozatait fedi le, s mint ilyen, egzakt módon kiszámítható elemezhető a befektetés várható hatása. Az "okos" megoldások tárháza a néhány tízezer forintos beruházástól indul, és felhasználói igény alapján, szinte korlátlanul is bővíthető.

A kutatás adatai alapján a magyarok 11 százaléka gondolja úgy, hogy a következő években beruház majd valamilyen okos megoldásra. A válaszadók 41 százaléka költségesnek tartja az intelligens eszközöket, miközben a szakemberek szerint az épületautomatizálási rendszerek kiépítése az egyik leggyorsabban megtérülő ingatlanfejlesztési beruházás. A különböző okos technológiák ugyanis nem csak a komfortérzet növeléséért felelősek, használatukkal jelentősen csökkenthető a háztartások energiafogyasztása is.

A fejlesztés előtt fontos szakemberrel közösen megvizsgálni az ingatlan állapotát és definiálni, hogy mi az elérendő cél. A kiindulási ponttól függően ugyanis akár már néhány tízezer forintos befektetéssel is el lehet érni 10-20 százalékos energiamegtakarítást. Egy ilyen beruházás megtérülési ideje egy év alá is csökkenhet. A skála másik oldalán vannak a komfort fokozása érdekében végrehajtott fejlesztések. Ezekben az esetekben már nem a megtérülési idő az első rendű kérdés, hanem, hogy melyek a választott technológiákkal elérhető kényelmi funkciók - mondta el Medveczky András, a Siemens Zrt. Building Technologies üzletágáért felelős igazgatója.