Sátoraljaújhely önkormányzata eredményt hirdetett azon a közbeszerzésen, amelyen egy kötélhíd tervezésére és kivitelezésére keresett vállalkozót. Öt ajánlattevő közül a győri székhelyű Graboplan Industrie Kft. nyerte meg az eljárást, nettó 4,098 milliárd forintos árajánlattal - derül ki az európai uniós közbeszerzési értesítőből (TED). A nyertes céggel július 27-én írták alá a szerződést. Az önkormányzat korábbi közbeszerzése a túl magas árajánlatok miatt még eredménytelenül zárult.

A függőhíd építése egy államilag támogatott turisztikai fejlesztés része, amely érinti a sátoraljaújhelyi vár és környezete felújítását, valamint a hídhoz bekötőutak, parkoló és látogatóközpont építését is, ezek kivitelezésére tavaly a Zempléni Építő és Gépészeti Kft.-vel kötött szerződést az önkormányzat, nettó 388 millió forintért.

A Szárhegy és Várhegy közötti kötélhíd nem közforgalmú híd lesz, hanem turistalátványosságnak szánják, megközelíteni a kapcsolódó turistaösvényekről lehet majd. "A hídfők körüli területre belépni csak a kalandpark nyitvatartási idején belül, belépőjegy megfizetését követően lesz lehetséges, beléptető kapukon keresztül" - olvasható a közbeszerzési hirdetményben. Az acélszerkezetű híd szélessége 1,2 méter, a hosszúsága 700 méter lesz. A korábban tervezett üveg burkolatról azonban az új eljárásban már nincs szó.

A közbeszerzésen nyertes Graboplan alvállalkozóként bevonja a szerződés teljesítésébe többek közt a győri S-C Vill Villamosipari Kft.-t és a nagykanizsai H-K Energia Kft.-t a díszkivilágítás kiépítésében, míg mérnöki szolgáltatásokban a győri Vár+Lak Bau Kft.-t. A közbeszerzésen ajánlatot tett még a nyertesen kívül az Acélhidak Kft., az A-Híd Építő Zrt., a Duna Aszfalt Zrt. és a szlovákiai Tatralift a.s.

Kevés volt az állami támogatás

Az előző választások előtt, 2017-ben derült ki, hogy a kormány üveghidat akar építeni Sátoraljaújhelyen a Szárhegy és a Várhegy között. Erre végül nem volt elég a kormány által beígért 2,5 milliárd forint hazai forrás - hívta fel a figyelmet posztjában a K-Monitor közpénzfigyelő portál a Facebook-oldalán. A portál szerint a kivitelező Graboplan Industrie nemzetközi sporteseményeken is dolgozott már, az éves árbevétele egymilliárd alatti, így komoly tétel lesz neki a kötélhíd építése. A beruházás támogatói az évi egymillió turista mellett is fél évszázados megtérülésben gondolkodnak - nem véletlen, hogy a beruházás állami támogatásból valósul meg -, de a konkrét támogatási konstrukció nem derül ki a hirdetményből - írja a K-Monitor.