Se fürdő, se sikló csődegyezség nélkül

A Rác fürdő projektre nyújtott hitel jelentős részének tőkésítése után a fennmaradó részre már lehet életképes, az éves adósságszolgálatot és a működés költségeit is biztosító üzleti modellt készíteni, ami egy üzemeltetővel együtt lehetővé tenné a Rác fürdő megnyitását. Ha januárig nem sikerül csődegyezséget kötni, a 7,6 milliárdos beruházás 1,5-2 milliárdért elúszhat a felszámolásnál - mondta ma sajtótájékoztatón György István főpolgármester-helyettes.
Szepesi Anita, 2012. november 8. csütörtök, 12:57
Fotó: Napi.hu

A túlhitelezett projektre eddig egyetlen közgazdaságilag megalapozott, az éves adósságszolgálatot és a működési költségeket is fedező üzleti tervet nem készített senki, ez a jelenlegi üzleti konstrukcióban nem is lehetséges - hívta fel a figyelmet György István. A megvalósításhoz az MFB 6,1milliárd (a KEHI ma 7 milliárddal számol), az MKB 900 millió forint hitelt nyújtott, az ÚSZT támogatása 750 millió forint, a tagi kölcsön értéke 1,8 milliárd  forint, a beruházó jegyzett tőkéje 663 millió forint.

A társaság által készített értékbecslés 9,3 milliárd forint beruházási értékről és 11 milliárd forintos forgalmi értékről szól, a mi saját értékbecslésünk a projekt értékét 2011 februárjában 7,6 milliárd forintban határozta meg - mondta a főpolgármester-helyettes. Mint kifejtette, amellett, hogy a törzstőke arányainak megállapítását súlyosan kifogásolták, mindvégig a fürdő mielőbbi megnyitása mellett foglaltak állást. Ehhez azonban életképes üzleti terv és üzemeltető kell - hangsúlyozta.

A 6,2 milliárdos hitelt a kockázatok ellenére jóvá hagyták és folyósították, ám idén júliusban felmondták, mivel a kritikus helyzetbe kerül beruházó nem törlesztett. A KEHI vizsgálata szerint az állami bank kintlévősége több mint hétmilliárd forint, amivel szemben a fedezet 720 ezer forint, az időközben elkészült épületek tulajdonjogát máig nem jegyezték be - írta az Index.

A Rác fürdő beruházójának felszámolását,és az állami vagyonvesztést akkor lehet elkerülni, ha januárig sikerül megkötni a csődegyezséget, mivel akkor jár le a Rác Nosztalgia Kft. csődvédelme. Valamennyi fél az egyezséggel  járna a legjobban, mert akkor ki lehetne fizetni a beszállítókat, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a pénzéhez jutna, és az egész beruházás megmenekülne. A főpolgármester elmondta, van olyan javaslatuk, amellyel minimalizálni lehetne a veszteségeket, azonban ezt még a banknak el kell fogadnia.

György István kiemelte, a sajtóban megjelent interpretációkkal szemben a Rác fürdő meg nem nyitásával a főváros nem szúrt ki az állammal, illetve a fejlesztési bankkal, hanem a fővárosnak abban a biztos tudatban kellett volna a 2010 októbere után a földhasználati jog bejegyzéséhez hozzájárulnia, hogy tudta, a biztosíték megadását követő pillanattól bármikor bebukhatja az egész projektet a földterülettel együtt.

Ha további biztosítékok nélkül a korábbi kötelezettségek teljesítésére kértük volna a fővárosi közgyűlést, egyesek akár hűtlen kezeléssel is vádolhattak volna - fogalmazott a főpolgármester-helyettes. Megjegyezte,  amíg a fürdő projekt sorsa nem rendeződik, addig a Gellért-hegyi sikló építésének előkészületei sem indulhatnak el.

HOZZÁSZÓLÁSOK