A hatályos szabályozás szerint az építési közbeszerzésben nyertes vállalkozásnak a megrendelési érték ötven százalékát saját erőből kell biztosítani, ez pedig csaknem az összes generálkivitelező céget kizárja a versenyből - indokolta Koji László a kezdeményezést. A mikrocégek és a kkv-k munkaellátottsága nem folyamatos, erőforrásaikat nem kötik le tartósan, hanem szükség szerint veszik igénybe, forráshiányosak, így nem tudnak eleget tenni a Kbt. előírásainak. Az ÉVOSZ  ezért azt javasolja, hogy az 50 százalékos határt 35 százalékra szállítsák le. A konszolidált mérlegre kötelezett cégeknél pedig a cégcsoporthoz tartozó céget ne tekintsék idegen alvállalkozónak - tette hozzá.

Nem életszerű, emellett számos tisztázatlan kérdést felvet az új Kbt. azon kitétele, mely szerint a megrendelőnek közvetlenül kell kifizetni az alvállalkozót - véli az ÉVOSZ elnöke, ezért a szakszövetség szorgalmazza a régi szabályozás visszaállítást. Ez úgy rendelkezett, hogy a generálkivitelező csak akkor juthatott a pénzéhez, ha igazolta, hogy az alvállalkozóját kifizette. Koji szerint az új törvény nemcsak hogy technikailag nehezen kivitelezhető, de nincs összhangban a Ptk. és a számviteli törvény előírásaival sem, és elbizonytalanítja a vállalkozókat.

Az ÉVOSZ elnöke megjegyezte, ugyan az új Kbt. készítésénél a szövetség véleményét kikérték és a javaslataik bele is kerültek az előterjesztésbe, a problémásnak ítélt részeket azonban a jogszabályalkotás, illetve a parlamenti vita során foglalták a szövegbe.