Az elmúlt időszakban a vírushelyzet miatt visszaesett mind a kereslet, mind a kínálat az albérleti piacon. A májusi nyitás után jött újra lendületbe a piac, és szinte teljesen visszatért a régi érdeklődési kedv – jelezte Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodáinak szakmai vezetője.

Az áraknál csak minimális ereszkedés volt a járvány hónapjaiban - a tulajdonosok nem követték a piaci változásokat az árak csökkentésével, így a kereslet is mérséklődött az ingatlanaik iránt -, de ahogy visszatért az élet a piacra, úgy az árak is visszakapaszkodtak, sőt enyhe áremelkedés is megfigyelhető. Ezáltal a korábban túlárazottnak tekinthető lakások iránt is megnövekedett az érdeklődés.

A túlárazás továbbra is folyamatosan jelen van a belvárosi ingatlanpiacon: egyes esetekben elérheti akár a 30-40 százalékot is. Garaba szerint a tulajdonosok gyakran az alapján határozzák meg a hirdetési árat, hogy nekik mennyi pénzre lenne szükségük a továbblépéshez. Másrészt mendemondákra alapozva alakítják ki az árakat sok sesetben.

A járvány hónapjaiban növekedett alku mértéke, ugyanakkor az árak visszakapaszkodásával csökkeni kezdett, így jelenleg átlagosan 3-6 százalék környékén mozog. A jól árazott és jó állapotú lakások hamarabb elkelnek, akár egy hónap is elegendő lehet egy ilyen lakás értékesítésére, de ha kifejezetten keresett típusról van szó, akkor ennél is gyorsabban elkelhet – tette hozzá Garaba.

Az újépítésű ingatlanok piacán az alapanyagárak emelkedése és a munkaerőhiány miatt folyamatos a drágulás. Ennek ellenére a családtámogatások miatt még mindig keresik a vevők, bár sokan menet közben meggondolják magukat és más konstrukciót igénybe véve inkább használtat vesznek. Öt vevőből három hitel segítségével vásárol, és általában az ingatlan árának 20-60 százalékát fedezik belőle.

Mit keresnek a vevők?

A keresett típusok az V. kerületben az Országház körüli utcák, valamint a Duna parti, nagyobb méretű - tehát 60-70 négyzetméternél nagyobb alapterületű - lakások a legfelkapottabbak. A négyzetméterárak viszont egymillió forint felett alakulnak.
A VI. és VII. kerületben alapvetően minden típus és helyszín keresett, míg az árak átlagosan 650 ezer forint környékén alakulnak négyzetméterenként, de a lokációtól függően ez lehet magasabb is. Míg az V. kerületre nagyon szerény kereslet jellemző, ezekben a kerületekben már átlagos mértékű érdeklődésről lehet beszélni.
A VIII. kerületre ezzel szemben leginkább az jellemző, hogy nagyon változóak az árak és a kereslet, és ez leginkább az ingatlan elhelyezkedésétől függ. Az árak 400-700 ezer forint között mozognak négyzetméterenként, de a Corvin környékén magasabb árakkal lehet találkozni a terület fejlődése és rendezettsége miatt.

A szakértő szerint a külföldi befektetők kezdenek visszatérni a piacra, ugyanakkor ez még mindig elenyésző része a járvány előtti szintnek, és amíg nem tér minden vissza a régi kerékvágásba nem is lehet arra számítani, hogy megjelennének újra a piacon.

Pedig a bérlakások a szakértő szerint újra “fénykorukat élik”, ami azt jelenti, hogy jelentős irántuk a kereslet a nyitás óta. Újra keresleti piac kezd kialakulni, egyelőre minimális áremelkedéssel. A bérlők láthatóan a javuló járványhelyzetben és az egyetemek nyitásában bíznak. Amennyiben ez a lendület kitart és a járványhelyzet sem romlik, akkor várható a régi, magasabb bérleti díjak visszatérése is, annak ellenére, hogy a rövid távú lakáskiadás feléledéséről továbbra sem lehet beszélni.