Júliusan tovább esett az építőipari bizalmi index.  Az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése júliusban - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - számottevően romlott júniushoz képest. A válaszadó cégek 13 százaléka számolt be növekvő és 40 százaléka csökkenő termelésről. Ugyanez a két arány júniusban rendre 15 és 42 százalék volt.

Egy évvel ezelőtt az elmúlt időszaki termelés megítélése a jelenleginél egy hajszállal kisebb elégedetlenséget tükrözött: 2010 júliusában 17 százalék volt a növekvő termelési tevékenységről beszámolók aránya, míg csökkenésről tudósított 40 százalékuk.


Az építőipar bizalmi indexe 2008-2011(szezonálisan kiigazított adatok)

forrás:GKI

*/ Az építőipari bizalmi index a rendelésállomány megítélése valamint a foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások alapján számított mutató, értéke +100 és -100 között változhat. E mutató az ágazat cégeinek kilátásait egyetlen számba sűrítve mutatja be.

A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza az építőiparban 2011. áprilisában 3,4 hónap volt. Ez az érték icipicit kedvezőbb az egy negyedévvel ezelőttinél (3,4 hónap) és az egy évvel ezelőttinél is (3,1 hónap). A közepes és nagyobb vállalatok e téren most is valamivel kedvezőbb helyzetben vannak, mint a kisebbek.

A foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - júliusban kissé tovább romlottak. Ugyanakkor a nyers adatok változatlan várakozásokat tükröznek. A júliusi felmérés során a cégek 9 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 29 százalékuk inkább elbocsátásokat tervezett. Júniusban ugyanez a két arány rendre 8 és 28 százalék volt.

Foglalkoztatási szándék az építőiparban 2011 július

forrás: GKI

*/ Az egyenleg-mutató értéke +100, ha minden válaszadó várhatóan növekvő, s -100, ha minden válaszadó várhatóan csökkenő foglalkoztatást vár.

Az egy évvel ezelőtti foglalkoztatási várakozások a jelenleginél kevésbé borúlátó várakozásokat tükröztek: 2010 júliusában a létszám bővítésére és csökkentésére a válaszadó cégek 10 illetve 22 százaléka számított.

A megkérdezettek szerint a termelés bővítését egyre növekvő mértékben a kereslet hiánya, a fizetési késedelem és a bizonytalan gazdálkodási környezet korlátozza.