Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A recesszió előtt évente 700-900 könnyűszerkezetes családi házat építettek a Makész-védjegyes cégek az országban. 2008-ban összesen 2200 (a családiház-építkezésen belül ez 12,5 százalékos részesedés) könnyűszerkezetes ház épült, mintegy 130 vállalkozás kivitelezésében, amelyek közül 21 volt Makész-védjegyes.

A készházak iránti érdeklődést az alacsony üzemeltetési költség, az energiamegtakarítás elérése erősen motiválja. Az érdeklődők és az első félévi szerződésállomány az országos iránnyal szemben már most javuló tendenciát mutat, szinte valamennyi cég esetében - mondta Kárpáti József, az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozat (Makész) marketing elnökhelyettese.

A készház-technológiák legfőbb előnye a szakemberek szerint a gazdaságosság, a favázas épületek hőszigetelése rendkívül jó a téglaházakhoz viszonyítva. A minősített, jól tervezett és megépített könnyűszerkezetes házaknak a legalacsonyabb a hővesztesége. A falak télen bent, nyáron kint tartják a meleget.

Egészséges és természetes életteret nyújtanak: például a gerenda- és rönkházak esetében folyamatos párakiegyenlítődés megy végbe a falakon keresztül. A fa megújuló, természetes építőanyagként folyamatosan lélegzik, s szabályozza a helyiségek belső páratartalmát. Biztonságos, tartós, s az építési idő jóval rövidebb, mint a hagyományos téglaépületeké. Az alkalmazott anyagok, a rövid helyszíni kivitelezési idő, a kis fűtésienergia-fehasználás miatt a környezetet sem szennyezik. Mindemellett pontosan kalkulálhatók az építési költségek.

Az árakkal kapcsolatban Kárpáti József elmondta: nehéz általános irányárat szabni, mert az számos tényezőtől függ (így az alapterület mérete, alakja, a szintek száma és az alapozás). A falak mintegy 15 százalékot képviselnek az árban, ma leginkább a nyílászárók, a gépészet, a villanyszerelés, a hőszigetelés, valamint a gépészet a meghatározó.

A jelenlegi minimumkövetelményeknek megfelelő négyzet alakú földszintes ház négyzetméterét áfával együtt, technológiától függetlenül nem lehet 180 ezer forint alatt megépíteni. A szerkezetkész állapot indulhat 110 ezer forintról: ehhez jön a nyílászáró, a vakolat, a hőszigetelés és a cserepezés − hívja fel a figyelmet a szakember. A félkész kivitel 130 ezer forintról, épületgépészettel 160 ezer forintról, a kulcsrakész ház pedig az említett a 180 ezer forintról indulhat.

A mai előírásoknak megfelelő A+ kategóriájú, középkategóriás, minősített épület alapozással együtt 230−280 ezer forintos négyzetméteráron kalkulálható. Ez alatt vagy kihagynak valamit az épületből, vagy nem felelnek meg az előírásoknak (például számla nélkül dolgoznak). Kalákamunkával ugyan sokat lehet spórolni, de a szakipari munkákat csak szakemberek végezhetik el, a beépített anyagokról pedig tanúsítvánnyal kell rendelkezni.

 

Könnyűszerkezetes háztípusok
Készház (gyorsház): ház a gyárból általában favázas, és egyben könnyűszerkezetes épület, de készülhet akár téglából is. Jellemző az előre elkészített, nagypaneles falelem.
Könnyűszerkezetes épület általában szerelt technológiával készül, ahol a külső fal 1 négyzetmétere nem haladja meg a 300 kilogrammot.
Szerelt épület az épületnek legalább a vázszerkezete előre gyártott elemekből készül, és csavarkötésekkel állítják össze.
Gerendaház boronafalas építési technológiával, fagerendákból épített épület.
Rönkház boronafalas építési technológiával, szabályos vagy szabálytalan kör keresztmetszetűre megmunkált tömör faanyagból épített épület.