Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jóval száz milliárd forintot meghaladó összegbe kerülhet Magyarországnak a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság magyarországi sportlétesítményeinek megépítése. A kormány korábban döntött arról, hogy Budapest IX. kerületben egy 20 022 fős arénát építenek (az ennek is helyet adó telket - az InfoRádió híre szerint - 42 millió euróért, mintegy 13,6 milliárd forintért vette meg az állam), ez lesz Magyarország legnagyobb befogadóképességű multifunkcionális csarnoka, az építési költség pedig meghaladhatja a telek vételárának kétszeresét is.

Továbbá Szegeden nyolcezer, Tatabányán hatezer férőhelyes új sportcsarnokot építenek, a Veszprém Arénát pedig nyolcezer fősre bővítik. A szegedi beruházás tervezésére és előkészítése a kormány korábban 5 milliárd, az építésére tavaly júliusban 16,2 milliárd forintot hagyott jóvá.

Húszmilliárdos csarnok Tatabányán

Tatabánya tartalék helyszíne lehet az Eb-nek, az ide tervezett sportcsarnok építésére az előzetesen becsült értéknél magasabb ajánlatok érkeztek a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárásán - derül ki az EKR portálon közzétett bontási jegyzőkönyvből. Az előzetesen becsült ár nettó 19,2 milliárd forint volt (3 százalékos tartalékkerettel, e nélkül 18,6 milliárd), az ajánlattételre felkért felcsúti székhelyű - Mészáros Lőrinc és gyerekeinek tulajdonában lévő - Fejér-B.Á.L. Zrt. és a budapesti Épkar Zrt. alkotta konzorcium 22,9 milliárd forintos ajánlatot tett (tartalékkeret nélkül), míg a soproni Fertődi Építő Zrt. (FÉSZ) 24,9 milliárdos, a kecskeméti Horváth Építőmester Zrt. 24,1 milliárdos ajánlatot adott be. Az ár azonban még változhat, ha sikerül azt a cégekkel folytatott május 30-ai tárgyaláson lejjebb szorítani. Az eljáráson még nem hirdettek eredményt.

Előre kiválasztott cégekkel tárgyalnak

A cégeket a BMSK kérte fel ajánlattételre, mivel a márciusban elfogadott magyarországi nemzetközi nagyeseményekről szóló törvény (2019. évi XIV. törvény) szerint a kézilabda Eb-hez kapcsolódó beruházások és rendezvények lebonyolítása is kiemelkedően fontos közérdek, és ezek megvalósítására az ajánlatkérő minden esetben jogosult a rendkívüli sürgősségre alapított hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást alkalmazni. Ezt azt jelenti, hogy a BMSK nem tett közzé nyilvános ajánlati vagy részvételi felhívást, hanem az általa kiválasztott három ajánlattevőnek (a Fejér-B.Á.L, a Horváth Építőmester és a FÉSZ) küldött ajánlattételi felhívást. A cégek egy 6043 férőhelyes, nemzetközi kézilabda versenyek megtartására és azok televíziós közvetítésére alkalmas multifunkcionális sportcsarnok, valamint egy 20 pástot befogadó vívóterem építésére tettek ajánlatot.

Már tervezik a ferencvárosi csarnokot

A KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. az új ferencvárosi multifunkcionális csarnok terveinek elkészítésére nettó 995 millió forintért kötött szerződést a Középülettervező Zrt.-vel, április végén. Jelenleg folyamatban van a csarnok üzemeltetési és hasznosítási koncepciójának elkészítésére indított hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás - ezen ajánlatot kértek a budapesti Drees & Sommer Hungária Kft.-től (amely nettó 393 ezer eurós, mintegy 127 millió forint értékű ajánlatot tett), a németországi Institut für Sportstaettenberatung GmbH-tól (383 ezer euró) és a Lagardère Sports Germany GmbH-tól (343 ezer euró). Eredményt még nem hirdettek.

A Veszprém Aréna kibővítésének tervezésére nettó 1,07 milliárd forintot szán a Nemzeti Sportközpontok (NSK), a tervezésre felkért Pannonterv-Veszprém Kft. és Incorso Kft. konzorciuma ennek közel duplájára tett ajánlatot, de még tárgyalnak a felek, az eljárás nem zárult le - derül ki az EKR portálon közzétett dokumentumból.

Kisebb sportcsarnokok is épülnek

A közbeszerzési hirdetmények alapján jelenleg számos sportcsarnok építése van folyamatban állami támogatás segítségével, így többek közt

  • Nagykanizsán multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok épül.
  • Miskolcon a DVTK csapata által is használt kosárlabda sportcsarnok készül.
  • Csepelen birkózócsarnokot építtet a Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány a Jánosik és Társai Kft.-vel, nettó 2,45 milliárd forintért.
  • Érden új iskola épül sportcsarnokkal és tanuszodával a Fejér-B-Á.L. kivitelezésében, nettó 6,02 milliárd forintért.
  • Érden a Fejér-B.Á.L a sportiskolának még új birkózócsarnokot épít és felújítja a sportcsarnokot is, nettó 5,45 milliárdért.
  • Szegeden 8000 fős stadion és rendezvényközpont (ami egy sportcsarnokból és egy háromszintes fejépületből áll) épül a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, a kivitelező a Market Építő Zrt., nettó 9,4 milliárd forintért.
  • Újpesten az Újpesti Torna Egyletnek új jég- és Curling csarnokot épít Mészáros Lőrinc ZÁÉV Zrt.-je, nettó 4,7 milliárd forintért (az előzetesen becsült ár 2,2 milliárd forint volt).
  • Zalaegerszegen sportcsarnokot és vívócsarnokot építhet 2,54 milliárd forint kormánytámogatással a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend az általa fenntartott Mindszenty iskolában (a megvalósításra kiírt első közbeszerzés decemberben még eredménytelenül zárult, mert az egyetlen ajánlat, a Szabadics Zrt. és B&G Kft. közös árajánlata túl magas volt a rendelkezésre álló fedezet mértékéhez képest.
  • Hatvanban multifunkcionális sport-és rendezvénycsarnokot épít az egri Variabau Kft. nettó 2,8 milliárd forintért.
  • Kaposváron 2019 májusában adtak át egy 4000 fős sportcsarnokot, ami végül nettó 4,7 milliárd forintos szerződéses árat mutatott, a közbeszerzéseken szintén sikeres ZÁÉV Zrt. és Fertődi Építő Zrt. kivitelezésében.