A fejlesztések visszafogásának eredményeként az év első felében összesen 46 ezer négyzetméter új ipari területet adtak át a spekulatív piacon, az egyetlen folyamatban lévő built-to-suit beruházás még nem készült el június végéig. A teljes béringatlan-állomány így 1,6 millió négyzetméterre nőtt, melyből 1,13 millió négyzetméter (71 százalék) spekulatív fejlesztés. Az év második felében hasonló mennyiségű terület készülhet el, ami az év egészére összesen 80 ezer négyzetméter új ipari, logisztikai terület átadását jelenti, a felét a 2009-ben megépítettnek.


Összehasonlítva a 2009 első félévében regisztrált rendkívül alacsony, 26 ezer négyzetméteres bérbeadással, az idei év első felében 70 ezer négyzetméterre született új szerződés. Ezen belül 20 ezer négyzetméter (29 százalék) meglévő bérlők bővülésének volt az eredménye. Ugyanakkor, míg az utóbbi években a bérbeadások 40-50 százalékát a logisztikai cégek tették ki, idén a szerződések többségét végfelhasználó cégek kötötték. Magas volt az újratárgyalások és a szerződés hosszabbítások aránya is.


A második félévre jók a bérbeadási kilátások, az év egészére 140 ezer négyzetméternyi bérbeadást várunk, hasonlóan a tavalyi évhez - hangsúlyozza Beck Tamás a Colliers International ipari ingatlan üzletágának igazgatója.


Üresedés és felszívás


Az első félév bérbeadásaival a nettó piaci felszívás enyhe pluszba került, és elérte a 12,5 ezer négyzetmétert, ez tavaly égész évben 55 ezer négyzetmétert tett ki. Ez azt is jelenti, hogy az üresedési ráta nagyjából stagnált, a tavalyi év végi 21,2 százalékhoz képest 21,3 százalékon állt a félév végén. Ezen belül a spekulatív fejlesztésekben az üresedés 23 százalékról 24,7 százalékra nőtt, míg a BTS épületekben csökkent, 17 százalékról 13,1 százalékra (ez jelentős részben a volt Rynart portfólió látványos hasznosításának köszönhető).


Az üres területek továbbra is igen elszórtan helyezkednek el Budapesten és környékén. Míg ezer és négyezer négyzetméter között nagyon könnyű szabad helyet találni, addig 10 ezer négyzetméter fölötti egybefüggő területből csak hét, 20 ezer négyzetméter fölött csak három-négy helyszín áll rendelkezésre.


Bérleti díjak


A bérleti díjak stagnáltak az első félévben, így a nagyobb alapterületű, 'big box' raktárak nettó kínálati bérleti díjai általában 3,2-3,8 euró között mozogtak négyzetméterenként, míg a városi logisztikai épületekben 5 euró körüli a bérleti díj. Az év első felében történt jelentősebb telek- vagy épülettranzakcióról nincs tudomása a Colliers Internationalnek, az év eleje óta visszatért vevők döntően saját hasznosítási (gyártási, márka képviseleti) céllal kerestek kisebb épületeket vagy telkeket. A nagyobb építményekre és telkekre viszont szinte egyáltalán nincs kereslet.


A következő fél-, egy évben a piacot a stabilizáció jellemezheti. Bérlői aktivitás lesz a második félévben is, s néhány fejlesztő azt is jelezte, hogy nagy valószínűséggel elkezdene még idén újabb épületeket fejleszteni, akár spekulatív alapon is - összegezte a 2010. második negyedéves piackutatási eredményeket Beck Tamás.