A globális gazdaság kilátásai 2010-ben jelentősen jobbak, mint egy évvel ezelőtt, a világgazdaság várhatóan visszatér növekedési pályájára. A CBRE előrejelzései szerint a növekedés eltérő lesz a különböző földrészeken: az ázsiai és a csendes-óceáni térségben lehet a legerőteljesebb, Európában pedig a leggyengébb. Ennek ellenére Londonban a leglátványosabb a bérleti díjak fellendülése. A City díjai - meghaladva a várakozásokat - 2009 végére elérték az évi  480 fontot négyzetméterenként, a növekedés a negyedik negyedévben pedig 3,5 százalék volt, szemben az előrejelzésekben szereplő stagnálással.
 
Ray Torto, a CBRE vezető közgazdásza a jelentést így kommentálta: „Hongkongban és a londoni West Enden a bérleti díjak 2009 végére elérhették ciklusuk mélypontját és várhatóan stabilak maradnak, illetve növekednek a következő néhány negyedév során. Néhány európai és ázsiai városban továbbra is csökkennek még a díjak: Párizsban és Szingapúrban 4 és 10 százalékkal esnek ebben a negyedévben. Mindenesetre a CBRE általános lassulást vár a díjak esésében, ahogy a bérlői kereslet és az üresedési ráták a stabilizálódás, sőt a javulás jeleit mutatják 2010 során."
 
A jelentős észak-amerikai városok lemaradtak Európa és Ázsia piacaihoz képest: a CBRE jelentős további ármérséklődést vár a legtöbb piacon 2010-ben, főleg a visszafogott kereslet miatt. Torontóban például a bérleti díjak 16 százalékot estek tavaly június óra, és várhatóan egész évben csökkennek annak hatására, hogy a bérlők egyre újabb épületekbe költözésével nő az üresen álló irodaterület-állomány.  
 
A különbség nő a világ irodapiacai között, ahogyan a helyi kínálati és keresleti tényezők befolyásolják a fellendülés erősségét és mértékét. A pozitív jelek 2010-ben általánossá válnak és javuló bérlői stabilitáshoz vezetnek. A globális kilátások azonban meglehetősen vegyes képet mutatnak: az irodák iránti kereslet továbbra is késve követi az általános gazdasági mutatókat és számos piacon a munkanélküliség tovább nő, mielőtt a fellendülés elindul - tette hozzá Torto.
 
A magyar irodapiacról szólva Borbély Gábor, a CBRE budapesti vezető elemzője azt nyilatkozta, hogy a „bérleti díjciklusban Budapest a többi kelet- és közép-európai várossal együtt hátrébb áll, mint a nyugat-európai piacok, alapvetően még a bérleti díjak csökkenése a jellemző. A trend azonban itt is kedvezőbb, mint egy évvel ezelőtt, ez Varsóban már látható, de a magyar piac is lassan átkerül a ciklus második negyedébe, ahol a csökkenés lassulása már érezhető lesz."
QP | Quality Placement