BUX
38240

Stabilizálódott az ipari ingatlanok piaca, javulás csak lassan várható

Stabilizálódott a budapesti ipari ingatlanok piaca és a folytatásban is erre lehet számítani. A spekulatív fejlesztések jelentősen csökkentek, a kereslet alig haladja meg a tavalyit - mondja a Colliers International budapesti irodájának legfrissebb piaci jelentése kapcsán Beck Tamás, az ügynökség ipari ingatlan üzletágának igazgatója.

NAPI, 2011. augusztus 30. kedd, 09:10

Az év első felében nem nőtt a kínálat, új átadás nem történt, így a budapesti és környéki ipari ingatlanok állománya 1,797 millió négyzetmétert tett ki. Ennek mintegy 90 százaléka "big box" építmény,  a többi  városi logisztikai projekt. A fejlesztők addig továbbra sem kezdenek bele új létesítménybe, ameddig jelentősebb üres területek vannak a piacon. Ugyanakkor több piaci szereplő is rendelkezik szabad telekkel, így gyorsan reagálhatnak a piaci igényekre, s akár öt-hat hónap alatt fel tudnak építeni egy új raktárközpontot. A szakember kifejtette, a bérbeadások mértéke az első hat hónap során aktív keresletet mutatott, a 300 négyzetméter feletti tranzakciók volumene 69 ezer négyzetméter volt, ami időarányosan megfelel a tavalyi év forgalmának. A nagyméretű bérleti tranzakciók továbbra is hiányoznak a piacról, tízezer négyzetméter feletti tranzakció egy sem volt, és mindössze négy szerződést írtak alá ötezer négyzetméter  felett.

Összességében a bérleti piac igen nagy aktivitást mutat. Sok cég keres megfelelő bérleményt, nézelődik a lehetőségek után, de továbbra is óvatosan lépnek s így a konkrét tranzakciók száma még relatív kevés marad - mondta Beck Tamás. Az év első felében a felszabaduló területek miatt a nettó piaci felszívás semleges volt, az üresedési ráta pedig stagnálát a június végén 21,76 százalékon. Ez  391 ezer négyzetméternyi üres területet jelent, amelyek továbbra is igen fragmentáltan helyezkednek el Budapesten és környékén. Míg  ezer és négyezer négyzetméter  között relatív könnyen lehet szabad helyet találni, addig tíz- és főleg húszezer négyzetméter fölötti egybefüggő területből csak kevés helyszínből lehet választani.A bérleti díjak nem változtak számottevően, így a nagyobb alapterületű, "big box" raktárbérlemények nettó kínálati bérleti díjai általában 3,2- 3,8 euró között  mozogtak négyzetméterenként és havonta, míg a városi logisztikai épületekben öt euró körül alakultak.

Az ipari ingatlanok adásvételi tranzakciós piacán kisebb mozgolódás volt tapasztalható az év első felében. Van némi érdeklődés, aktivitás az öt-húszezer négyzetméter  közötti telkekre, de a nagyobb projektekért továbbra sincs kereslet. A kisebb, ezer-kétezer négyzetméteres ipari felépítményekre is van itt-ott érdeklődés, de a nagyobb, ötezer négyzetméter felettieket már sokkal nehezebb eladni.A bérleti piacon a második félévben a bérbeadás mértéke az első félévvel megegyező nagyságrendű lesz, így az éves érték valahol 120-160 ezer négyzetméter körül lehet majd, azaz meghaladhatja a 2010-es szintet. Az üresedés folyamatosan, enyhén csökkenhet az év végéig, és a bérleti díjakban is elképzelhető enyhe emelkedés - összegezte várakozásait Beck Tamás.