A közlemény szerint az év első három hónapjában az irodapiaci adatok még nem mutatták a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett gazdasági változásokat. A piaci kereslet nagyrészt megfelelt az elmúlt öt év első negyedéves volumeneinek, és az elérhető területek kínálati bérleti díjai alapján lényeges bérleti díj korrekciót sem tapasztaltak.

A kereslet 36 százalékát a szerződéshosszabbítások tették ki, ezt követték az új szerződések 31 százalékos, valamint az előbérletek 14 százalékos és a bővülések 13 százalékos részaránnyal.

Az üresedési ráta 6,2 százalékra nőtt, ami 0,6 százalékpontos negyedéves emelkedésnek felel meg. A közlemény szerint a csekély, 0,6 százalékponttal emelkedő üresedés hátterében jellemzően tervezett költözések és lejáró bérleti szerződések álltak.

Az első negyedévben két irodaépülettel bővült a budapesti modern bériroda állomány, miután átadták a BudaPart Gate és a Budapest One épületeket, előbbi területe 18 160, utóbbié 27 400 négyzetméter.

A teljes budapesti modern irodaállomány 3 millió 740 ezer 990 négyzetmétert tesz ki, amelyen belül 3,1 millió négyzetméter "A" és "B" kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint több mint 609 ezer négyzetméter saját tulajdonú iroda található.

A vizsgált időszakban a BIEF 118 irodahasználati szerződést regisztrált, amelyek átlagos mérete 675 négyzetméter volt, három megállapodás vonatkozott 5000 négyzetméternél nagyobb területre.

A legnagyobb ügylet egy 7450 négyzetméteres előbérleti megállapodás volt, amit a Váci Greens E-ben kötöttek. A legnagyobb bérlet-hosszabbítást 6300 négyzetméterre írták alá a Park Atrium épületében, és a legnagyobb új szerződést a frissen átadott Budapest One-ban zárták le, 4730 négyzetméterre.

A BIEF tagjai a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az ESTON International, a JLL és a Robertson Hungary ingatlan tanácsadók.