Súlyos pénzeket vesz ki a lakásbérlők zsebéből az Airbnb

A budapesti belső kerületekben lévő lakások bérleti díja 20-30 százalékkal magasabb lehet a fővárosi átlagnál, szemben a 3-5 évvel ezelőtti mindössze 10 százalékkal. A növekedés elsősorban a lakáshotelek elterjedésének köszönhető - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a magánszemélyek által kiadásra meghirdetett több mint 100 ezer lakás bérleti díját vizsgálta meg.
Napi.hu, 2016. november 18. péntek, 09:39
Fotó: Napi.hu

Az ingatlan.com friss elemzése szerint a budapesti belső kerületekben a legkeresettebbek lakáshotelek, emiatt ezekben a hosszútávra kiadó lakásokért is 5-30 százalékkal több bérleti díjat kértek a tulajdonosok 2016-ban a fővárosi átlaghoz képest. Ezzel szemben 2010-ben a belvárosi lakások albérletárai még csak 2-10 százalékkal voltak drágábbak a fővárosi átlagnál.

A budapesti átlagos havi bérleti díjakhoz képest az V. kerületi lakásokért kell a legnagyobb prémiumot fizetni, az átlaghoz képest jellemzően 25-30 százalékkal többet kérnek értük - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A konkrét bérleti díjakban a lakáshotelekhez kötődő prémium, más néven az Aibnb-hatás miatt egy 50 négyzetméteres V. kerületi lakásért havonta átlagosan 20 ezer forinttal kell többet fizetni a fővárosi átlagnál. Az I., VI., VII. és XIII. kerületi lakásoknál pedig 6-13 ezer forint a felár.

Airbnb hatása az albérletárakra
Forrás: Ingatlan.com
A teljes képért kattintson!

A szakember szerint ezek jelentős különbségek, különösen, hogy folyamatosan emelkedő átlagokról van szó: egy 50 négyzetméteres lakást 2016-ban átlagosan 129 ezer forintért kínáltak bérlésre Budapesten. Ugyanakkor Balogh László hozzátette, az árak értékelésekor figyelembe kell venni azt, hogy egyre jobban szegmentálódik a magyarországi és budapesti lakáspiac. Jelentősek lehetnek a különbségek egy-egy városrészen belül is, azaz a lokáció még fontosabbá válik.

Élesedő verseny rövidtávon, biztos bevétel hosszútávon

A lakáshotelek elterjedése a turizmus felfutásával, valamint azzal magyarázható, hogy a lakást kiadók számára nagyobb bevétellel kecsegtet. Miközben a kereslet folyamatosan emelkedett, sokan áttértek a rövid távú kiadásra. Ezért a hosszabb távra, például diákoknak szánt lakások bérleti díja a kínálat csökkenése miatt megnőtt. Ugyanakkor a lakáshotelek piacán a verseny is kiéleződött  - olvasható az elemzésben.

Nem minden ingatlan alkalmas azonban rövid távú lakáskiadásra, ezért vannak, akik már nem itt versenyeznek, és inkább újra a hosszú távú kiadást választották. Ez abból is látszik, hogy az idei albérletszezon augusztusi csúcsán duplájára nőtt a kínálat. Tavaly augusztushoz képest a portálon 3 ezerről 6 ezerre emelkedett a magánszemélyek által hosszú távra kiadó lakások száma a fővárosban - állítja a szakember.

A lakáshotelként történő hasznosítás elméletileg nagyobb bevételt eredményezhet a hosszú távú kiadásnál, de kockázatosabb, mivel nem garantált a kihasználtság. A budapesti lakáshoteleknél ez a mutató átlagosan 54 százalék, vagyis a rövid távra kiadó lakások átlagosan majdnem minden másnap üresen állnak - mondta Balogh László.

Fehéredő piac, fokozódó ellenállás

Budapesten október végén több mint 6300 lakáshotelben lehetett megszállni, és a szóban forgó lakások 75 százalékát a tulajdonosok be is jelentették az önkormányzatoknak, hogy szálláshelyként hasznosítják - mondta Balogh László az önkormányzati nyilvántartások adataira hivatkozva.

A szakember utalt arra is, bár Magyarországon egyelőre nem született hivatalos információ vagy bejelentés arról, hogy bármilyen hatósági szigorítás lépne életbe a lakáshotel-kiadás terén, világszerte sok városban tettek ilyen lépést. Berlinben, Párizsban is szigorítottak a szabályokon, New Yorkban pedig október végén fogadták el azt a törvényt, amely megtiltja a 30 napnál rövidebb távú lakáskiadást. Az ingatlan.com szakértője azt is kiemelte, hogy tőlünk nyugatabbra jóval nagyobb arányban bérelnek lakást lakhatás céljából, így ott a rövid távú lakáskiadás miatt bekövetkező bérleti díjnövekedés is sokkal élesebb társadalmi ellenállást váltott ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

realestate, 2016.11.20 08:53

@kutyauto:
Az első korrekt bérlői hozzáállás amit olvastam valaha! Gratula!
Az a gond, hogy az ország 'szemetét' összefújja a szél pestre akik 80-100-ezret tudnak csak keresni és sipítoznak hogy drága az albérlet, holott ők keresnek a pesti átlag alatt mert képzetlenek, csak hát ezt nehéz beismerni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kutyauto, 2016.11.19 16:42

92-ben kezdtem albérlő lenni és akkor is egyikünk fizetését elvitte egy külvárosi egy szobás albi. Havi 6 ezret fizettünk érte ha jól emlékszem. És utána egészen 98-ig hasonló volt a helyzet : egy átlagos munkabér volt az albérlet.
Manapság Budapesten valami nettó 170 ezer az átlag bér ha jól tudom. Ehhez képest 120 ezerért belvárosi lakást lehet bérelni, szóval nem tudom mit kell rugózni a drága albérleten. Airbnb-vel együtt sem drágább, mint 92-ben, sőt olcsóbb. A bekerülési ár pedig sokszorosa, tehát a hozam még így is sokkal gyengébb, mint 92-ben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html