Száguldhatanak a moszkvai lakásárak

Moszkvában a lakások átlagos ára ismét elérte a négyzetméterenkénti ötezer dollárt - közölte az IRN.ru elemző központ híreire hivatkozva az MTI. Az idei forgalom közel 30 százalékkal nőtte túl a válság ezelőttit.
NAPI, 2011. június 23. csütörtök, 06:43
Fotó:

A moszkvai lakásárak év eleje óta a rubel megerősödése következtében 11 százalékkal emelkedtek, és elérték az ötezer dollárt. Az ár rubelben gyakorlatilag nem változott. Ugyanakkor év eleje óta rekordot ért el a lakás-eladások és vásárlások száma: közel 30 százalékkal több szerződés született, mint a válság előtti időszakban.

A moszkvai lakások átlagos ára 2008 márciusában érte el elsó alkalommal az ötezer dollárt négyzetméterenként, Akkor ezt hihetetlen tempójú, heti 1 százalékos további emelkedés követte, és alig fél év alatt az ár átlépte a hatezer dolláros bűvös határt.


Szakértők szerint az árak tovább nőttek volna, ha nem tört volna ki a gazdasági válság. Emiatt azonban az átlagos lakásár Moszkvában 2009 szeptemberére 3865 dollárra zuhant vissza. Ebben benne vannak a régi, elhanyagolt, külvárosi panelházakban lévő, olcsó lakások, de az árak felső határa a csillagos ég: egy régi, felújított belvárosi épületben lévő, jó állapotú lakás négyzetméterenként akár 20-30 ezer dollárba is belekerül.

A szakértők most állítják, hogy az árak növekedése megáll, de szinte minden érv ez ellen szól. Hiány van új építésű lakásokból, a kőolaj ára emelkedik, és a jelzálog-hitelek egyre könnyebben hozzáférhetők Oroszországban. Emellett az ingatlanosok szerint a lakásvásárlók mintegy 50 százaléka máshonnan költözik Moszkvába, és készpénzért vesz lakást.

Ha a tendencia nem változik, máris előre látható, hogy az átlagos ár hamarosan újra eléri a hatezer dollárt. Ez csak abban az esetben nem fog bekövetkezni, ha a moszkvai városi vezetés feloldja intézkedését, amellyel befagyasztotta a lakásépítési szerződéseit. Ebben az esetben minimum 25 millió négyzetméternyi lakásnak kell megépülnie 2-3 év alatt, ellenkező esetben felbontják a szerződéseket a fővállalkozókkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK