Szalmaház mintaprogram indul Györkönyben

A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával otthonteremtő mintaprogram kezdődött Györkönyben. Az ezerlelkes Tolna megyei faluban helyi anyagokból, helyi erővel, olcsó, ökoszemléletű és energiatakarékos, szalmabála házat építenek - tájékoztatta Braun Zoltán (független) polgármester az MTI-t.
NAPI, 2011. július 25. hétfő, 17:55
Fotó:

A háromlakásos ökoházak építésével olyan modellt szeretnének létrehozni, amely úgy juttatja otthonhoz a családokat, hogy nem adósodnak el egy életre, ezért az a cél, hogy 10-12 millió forintból megépíthető és olcsón fenntartható házak tervei készüljenek el. Az épület tartószerkezete fa, a hőszigetelés szalma. Már folyik az engedélyek beszerzése és még idén elkezdődik a kivitelezés is a falu központjában - mondta a polgármester.

A szalmabála házakat - éppen olcsóságuk, gyors megépíthetőségük miatt - a világ más országaiban például természeti katasztrófákban elpusztult házak pótlására, lecsúszott rétegek otthonhoz juttatására alkalmazzák, illetve a nyugati világban az ökotudatos építkezés egyik fő iránya. A terveket a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építész Kara készítette. Braun Zoltán ezekkel kereste meg a Vidékfejlesztési Minisztériumot, amely támogatást nyújt az előkészítésben, illetve a kivitelezésben. A Duna Összeköt Leader Egyesület is támogatja a kezdeményezést.


Már körvonalazódik a folytatás: a minisztériummal egyeztetnek egy olyan településrész kialakításáról, ahol kísérleti házakat építenének, például újrahasznosított anyagból - mondta a polgármester. A györkönyi program része az is, hogy a szakképzőkben tanulóknak gyakorlati képzési helyet, a munkanélkülieknek foglalkoztatási, átképzési lehetőséget biztosítanak, a műszaki főiskolák, egyetemek hallgatói a tervek elkészítésében, kivitelezésben gyakorlatot szerezhetnek, az önkormányzat növelheti bérlakás-állományát - sorolta a polgármester.

Fontos szempont volt, hogy egészséges, fenntartható, energiahatékony, a helyi közegbe illeszkedő épület jöjjön létre, mindez helyi erővel, helyi alapanyagból. Ez az anyag lehet akár bontott tégla, vályogtégla, de vertfalas építkezés is szóba jöhet - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK