Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fontos bejelentést kapott lapunk egy médiaügynökségtől. Eszerint "A beruházó Silver de Lux Apartmanház Kft. és az építő Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt. bejelentette megegyezési szándékát a felszámoló felé az apartmanház körül kialakult helyzetet illetően. A felszámoló október 24-ére tűzte ki a tárgyalást, amikor a peren kívüli egyezség hivatalossá válhat, és a felszámoló megszüntetheti a felszámolási eljárást."

Evvel csak egy baj van: nem igaz. az építőipari cég vezetője, Khaut András kérdésünkre megerősítette, hogy szó sincs megállapodásról.

A beruházó váratlan bejelentésének vélhető oka, hogy a felszámoló újabb hitelezői gyűlésen adott számot a Silver de Lux apartmanház egyre kaotikusabb helyzetéről. A balatonfüredi luxus nyaralóház lakói - akik egyben hitelezőknek is bejelentkeztek - próbálnak megoldást találni arra, hogy ne veszítsék el értékes lakásukat. Márpedig erre a lehetőségre egyre több jel utal.

A felszámolás oka fennáll

A felszámolás oka továbbra is fennáll: a beruházó Silver de Lux Apartmanház Kft. nem fizette ki teljesen az építkezést végző FÉSZ Zrt. számláit és több tíz millióval tartozik az adóhatóságnak is. Eközben az 54 lakó tulajdonjogát a földhivatal nem jegyezte be, és a társasház bejegyzését is elutasították. Így pedig könnyen elveszíthetik több tízmilliós lakásukat. A felszámoláskor ugyanis  az ingatlant egyben értékesíthetné a felszámoló.

A felszámolás végző Bonum Sanatio Kft. a hitelezőknek írásban és szóban is megerősítette: több feljelentést tett a Silver de Lux és tulajdonosa ellen, és szerződéseket is megtámadott. A  feljelentéseket csődbűntett és hűtlen kezelés miatt tették, mert a felszámolóhoz került iratok szerint a cég és tulajdonosa, Barna Tibor több száz millió forinttal nem tud elszámolni. Ebből az összegből 100 milliót értékesítési jutalékként utaltatott át magának, és további jelentős kifizetésekkel "támogatott"  más, veszteséges, hozzá köthető cégeket, így a Silver Yacht Kft.-t és a Dynamic Stars Kft.-t. Ezek az utalások a csődeljárás bejelentését követően is folytatódtak így a fedezetelvonás és csődbűntett gyanúja is fennállhat.

A Silver de Lux a felszámoló kimutatásai szerint mintegy 350 millió forinttal adósa a kivitelezőnek és az adóhivatalnak. A felszámoló megtámadja az "áron alul" értékesített lakások adásvételi szerződését is. Van ugyanis 15 olyan vevő, aki a meghirdetett vételár - körülbelül 300-500 ezer forint/négyzetméter - feléért-harmadáért jutott lakáshoz. Szerkesztőségünknek küldött levelében ezt Barna Tibor a lakások különböző készültségi fokával indokolta - csakhogy a FÉSZ egy híján minden lakást kulcsra készen adott át a lakóknak.

A beruházó cég a korábbi cikkünk megjelenését követően azzal indokolta a nem-fizetést és a kötbérigényt, hogy a FÉSZ nem készült el határidőre az épülettel. A fertődi cég szerint előkészítetlenség és adminisztratív okok játszottak közre a késésben. A Silver de Lux felkért egy szakértőt a kötbér indokoltságának igazolására, ám ő úgy látta, hogy a kötbér indokolatlan.

Próbálták elsimítani az ügyet

A beruházó és a FÉSZ közti vitát már két esetben is egyezséggel próbálták meg elsimítani. Ám sem a márciusi, sem a későbbi egyezkedés nem hozott eredményt. A Silver de Lux most egy újabb egyezségi ajánlatot adott be a bíróságra - ám hiába van kitűzve október végére a tárgyalás, a FÉSZ vezérigazgatója a hitelezői ülésen bejelentette: ezt nem fogadják el. Barna Tibor ugyanis sem készpénzben, sem bankgaranciában nem tett elfogadható ajánlatot a tartozás rendezésére.

A kétségbeesett  lakástulajdonosok egyike azt javasolta, hogy minden vevő "dobjon be" újabb 3-5 millió forintot, s ebből fizessék ki a Silver de Lux tartozásait. A javaslat annak ellenére nem aratott egyértelmű tetszést, hogy a többéves pereskedés vélhetően sok pénzbe kerülne, ráadásul a lakásokat ilyen körülmények között nem lehet értékesíteni. A vevők utolsó szalmaszárként a bíróságban bíznak és pertársaságot hoztak létre, hogy a bíróság állapítsa meg tulajdonjogukat - az első tárgyalás november végén várható.

Az adóhatóság is léphet

Eközben folytatódhat a Silver Apartmanház Kft. és a FÉSZ közti, eddig felfüggesztett per a kötbér ügyében és várhatóan a NAV is lép, mivel az adóhatóság is 70 millió forintot követel Barna cégétől. A NAV az ingatlan beruházásával kapcsolatos összes iratot már lefoglalta. A cikk elején idézett cégközleményben idézik Barna Tibort, akinek sajátos helyzetértékelése így szól:

"Ha a felszámoló is megerősíti, október 24-én lezárulhat az ügy, és vége lehet ennek a hosszú idő óta igazságtalanul elhúzódó, minden érintett számára méltatlan történetnek, amely az alapproblémától sajnálatosan teljesen eltérő, ismeretlen irányt vett az utóbbi hónapokban. Számomra azonban mindig is az volt a legfontosabb, hogy az apartmantulajdonosok érdeke ne sérüljön, és mindez betartása végre megvalósulni látszik."

(Képünk forrása: www.balatonsilverapartman.hu.)