A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. az elmúlt két évben, csaknem 300 millió forint értékben adott át állami tulajdonban lévő ingatlanokat Hajdú-Bihar megyei települési önkormányzatok részére. A helyhatóságokkal folytatott együttműködések során további közlekedési, turisztikai és épület rekonstrukciós fejlesztések valósulnak meg. A beruházások jelentős része - mintegy 400 millió forint értékben - állami tulajdonokat érint. Az Országos Vagyongazdálkodási Roadshow debreceni állomásán az MNV Zrt. a megyében zajló ingyenesen tulajdonba adható állami ingatlanok eljárásrendjéről, műemléki beruházásokról és az ingatlanok hasznosítási lehetőségeiről is tájékoztatást adott.

Az MNV Zrt. hangsúlyozta, hogy az elmúlt két évben 12 darab ingatlant adott át Hajdú-Bihar megyei önkormányzatok részére, több mint 275 millió forint értékben. 2013-ban további négy helyhatóság 6 darab ingatlan esetében kérelmezett ingyenes tulajdonba adást csaknem 2 millió forintos forgalmi értékben.

Az MNV Zrt. a tervezett műemléki beruházásokról és a megyében található állami tulajdonban lévő ingatlanok hasznosítási lehetőségeiről is tájékoztatást adott. A Hajdúböszörményben, a Kossuth u. 1. szám alatt található, jelenleg a Debreceni Törvényszék által bérelt ingatlan tetőszerkezete várhatóan 80 millió forintból újulhat meg. A tervek között szerepel továbbá a Derecskén található tájház szerkezeti megerősítése és a csapadékvíz elvezetésének megoldása. A társaság tájékoztatott ugyanakkor két debreceni ingatlan hasznosítási lehetőségéről is. A városban található Dósa nádor téri, valamint a Bajcsy-Zsilinszky utcai épületek felújításokat követően hasznosíthatóak irodaépületként, vagy akár alkalmassá tehetőek központi költségvetési szerv elhelyezésére is.