Szellemparkba költözne? Egy év múlva megteheti

Lakóházzá alakítják a válság által elsodort törökbálinti betontorzó egyik épületét. Az első 140 lakás átadását 2017 elejére tervezik - mondta lapunknak a területtulajdonos Útnet Kft. képviselője.
Napi.hu, 2016. január 8. péntek, 07:12

A 2010 végén becsődölt törökbálinti Tópark ingatlanfejlesztés újraélesztésének első lépéseként a tó felé néző, J épületet alakítja 140 lakásos lakóházzá az eredeti beruházásban sok száz millióval benne ragadt, eddig csak útépítéssel foglalkozó Lavinamix Kft.

A cég felszámolási eljárásban, tartozásai fejében jutott hozzá a 140 hektáros ingatlanból a 10 hektáros területhez, rajta a bruttó 173 ezer négyzetméternyi betontorzóval, s még mindig csak vizsgálják, hogyan lehet az eredeti koncepciónál (lásd keretes írásunk a cikk végén) egészségesebb mixet kialakítani. A projekt kivitelezője a Lavinamix, a területet tulajdonló Útnet Kft. pedig a Lavinamix leányvállalata.

Az új lakások piacán keletkező vákuum nyomán fogtak hozzá az első 140 lakásos ház kivitelezéséhez, a 10+10 milliós otthonteremtési állami konstrukció (csok) ismerete nélkül, így az itt létrejövő lakáskínálat aligha passzol az új csokos kereslethez, de az Útnetet képviselő Carlson Adél szerint azért nagyon vonzó lakáskínálatot sikerült összehozni, a kis lakásoktól a nagy alapterületűekig. A csokos igények kielégítésére pedig még lesz lehetőség a továbbiakban a többi épület átalakításával.

Még bármi lehet, de lakás is lesz, sok

Bár, mint Carlson Adél elmondta, alapvetően továbbra is vegyes funkciójú, városközpont jellegű beruházásban gondolkodnak - irodák, lakások, kereskedelmi egységek -, az új lakástámogatási rendszer biztos rajta hagyja majd a nyomát az arányokon.

A most épülő 140 lakásról árat nem közölt a beruházó, annyit azonban elmondott: magas műszaki tartalmat céloztak meg, a homlokzati szigetelésnek, a nyílászáróknak és a mennyezetfűtési rendszernek köszönhetően az átlagosnál 30 százalékkal kisebb lesz az épület energiaigénye. Vevőkre pedig elsősorban a környékről, Budaörsről, Törökbálintról és a XI. kerületből számítanak.

A Lavinamix által megszerzett 10 hektáron mintegy 15 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi területet is fejlesztenek az épületek földszintjein, a beépítésekkel párhuzamosan. Az eredeti Tópark projekt által megcélzott nagy bevásárlóközpont építésére alkalmas, mintegy 20 hektáros ingatlan nem a Lavinamix érdekeltsége, az ingatlan jelenleg is felszámolási eljárásban érintett.

Évek óta jobb sorsra vár
A 2007-es induláskor még úgy tervezték, hogy 13 év alatt elkészül az összesen 140 hektárosra tervezett új város, a Tópark. Az akkor 300 milliárd forintra becsült megaprojektet a Walker & Williams Investment Group (WWIG) gondozta, s az akkori bejelentés szerint 2010 végéig 100 ezer négyzetméter iroda és 168 bérlakás, valamint apartman lett volna kész. Egy kiállítási központ kialakítása is felmerült 38 hektáron még 2008-ban.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

BPartner, 2016.01.08 08:51

A szellemház fogalom sajnos létezik. Van még Budapesten és környékin is több befejezésre váró projekt. Majd kiderül, hogy ki milyen piaci fantáziát lát benne és mennyire tudja beárazni a kockázatokat. Mert a magyar ingatlanpiac kockázatai néha beárazhatatlanok...

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html