Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy 60 négyzetméteres lakás vásárlása a világ legtöbb metropoliszában meghaladja az átlagos jövedelmet keresők költségvetését. Hasonló a helyzet a szerbiai ingatlanpiacon is, hiszen egy átlagfizetéssel rendelkező szerbiai polgár 18 évnyi fizetéséből tud jelenleg megvenni egy 60 négyzetméteres új építésű belgrádi lakást - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A svájci UBS bank Global Real Estate Bubble Indexe alapján világszerte hasonlóan kedvezőtlenek az ingatlanvásárlási feltételek. Hongkongban körülbelül 24 évnyi átlagfizetésbe kerül egy normális méretű lakás, Párizsban 15, Tokióban 14, Londonban 13. Érdekes, hogy Madridban és Miamiban mindössze öt évnyi átlagfizetésből tudnak lakáshoz jutni a helyiek.

A Köztársasági Statisztikai Intézet legfrissebb jelentése szerint Szerbiában júliusban 73 114 dinár (260 ezer forint) volt a havi átlagjövedelem. A hivatal legutóbbi féléves jelentése szerint az átlagos belgrádi négyzetméterár az új épületek esetében 2237 euró (938 ezer forint), a régi épületeknél pedig 1732 euró (727 ezer forint).

Egy élet megtakarítása

Ezen számítás alapján egy 60 négyzetméteres belgrádi lakás átlagos ára egy új épületben 134.220 euró (52 millió forint), régi épületben pedig 103.920 euró (43,6 millió forint). Tehát a mostani átlagkeresetből 14 évnyi gyűjtögetéssel lehetne Belgrádban régi építésű lakást vásárolni, újat pedig 18 évnyi spórolást követően. Persze, ha nem költünk semmi másra, ha átlagkeresetet keresünk, és ha a 18 évnyi gyűjtögetés alatt az ingatlanárak és a fizetések párhuzamosan növekednek.