A kínai központi vezetés továbbra is elkötelezett a túlfűtött hazai ingatlanpiac lehűtését szolgáló intézkedések fenntartása mellett, az MTI híre szerint ezt a döntéshozók többször megerősítették az elmúlt hetek során. A két éve érvényben lévő szigorú előírások - így többek közt a magasan tartott kamatláb, a kötelező önrész arányának megemelése, a második és harmadik ingatlanok vásárlásának korlátozása és az egyes nagyvárosokban bevezetett ingatlanadó - következtében májusban már kilencedik hónapja tartott az ingatlanárak csökkenése a kelet-ázsiai országban, az árak éves bázison átlagosan 0,3 százalékot estek a száz legnagyobb kínai városban.

Az elmúlt egy évben több mint 30 város próbált meg szembemenni a szigorú szabályozásokkal. A 30 milliós közép-kínai Csungking (Chongqing) például az ingatlanadó alsó küszöbének emelését jelentette be tavasszal, a kelet-kínai Anhuj (Anhui) tartomány Vuhu (Wuhu) városa lakástámogatást ígért, máshol az első lakást vásárlókat segítették megemelt központi forráshoz - idézi a pekingi Centaline ingatlancég adatait a témával foglalkozó China Daily napilap..

A központi előírásokkal szembemenő kormányzatokat a vezetés a magánutak elhagyására és a Peking által meghatározott szabályok követésére szólította fel. Ingatlanpiaci szakértők arra figyelmeztetnek: a korábbi találgatásokkal ellentétben lazítás az idén már nem valószínű, a vezetés elszántsága azt sugallja, az intézkedések közép-, illetve hosszútávra szólnak.