Magyarországon a sport nemzeti ügynek számít, annak támogatása, a fejlesztések stratégiai kérdést jelentenek, ugyanis egy nemzet annál egészségesebb, minél többet sportol. "A sport a nemzeti identitás és büszkeség megőrzésének és építésének egyik legfőbb eszköze" - mondta Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közleménye szerint azután, hogy fogadta Novák Károly Eduárdot, Románia sportminiszterét Budapesten.

Szijjártó szerint a jövőbeli sikerek előfeltétele a sportinfrastruktúra fejlesztése, hogy a szülőknek legyen hova vinni a gyerekeket, és méltó körülményeket teremtsenek a sportolásra.

A magyarországi beruházások mellett a kormány mindig is figyelmet fordított a határon túli magyar közösségek sportfejlesztéseire is, és ez a jövőben is így marad. Ennek keretében eddig mintegy 30 milliárd forint értékben segítették az infrastruktúra fejlesztését Erdélyben és Székelyföldön, tavaly például magyar támogatással épült meg a Sepsi OSK stadionja, illetve újabb jégkorongpályát adtak át Marosszentgyörgyön.

Idén is nagyszabású fejlesztési terveik vannak, így magyar költségvetési támogatással épül a Partium Labdarúgó Akadémia Szatmárnémetiben és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia kollégiuma is Csíkkarcfalván - közölte az MTI szerint Szijjártó.

Továbbá a magyar kormány működési támogatást biztosít számos erdélyi sportklubnak, többek között a gyergyószentmiklósi ökölvívóknak vagy a csíkszeredai futballistáknak.

Szijjártó Péter szerint Novák Károly Eduárd miniszteri kinevezése újabb lendületet ad a két ország mindig is kiváló sportügyi együttműködésének.

Novák Károly Eduárd szerint a romániai sportnak reformokra van szüksége, és ezen a téren bízik Magyarország támogatásában, például a jó gyakorlatok átadását illetően.