Törvényesen, széleskörű családi összefogással vásároltam a házat - ezt mondta Szijjártó Péter régi-új külügyminiszter, amikor 2014 őszén kiderült, hogy egy 400 négyzetméteres dunakeszi luxusingatlanra tett szert feleségével. A politikus akkori elmondása szerint a 167 millió forintos vételárából 79 millió forinttal támogatták a saját szülei. Az utóbbi összegből 34 millió családi kölcsön volt.

A külgazdasági és külügyminiszter a legfrissebb, januári vagyonnyilatkozata szerint még mindig 30 millió forinttal tartozik a szüleinek. Akik ezúttal a miniszter feleségének üzletébe segítettek be - tudta meg a portál.

Szijjártó-Nagy Szilvia tavaly másodmagával elindított egy vállalkozást, a Varázshíd Rental Kft.-t, amelynek ügyvezetője és többségi tulajdonosa. A cég saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásával, üzemeltetésével és építményüzemeltetéssel foglalkozik. Meg is vásároltak egy, a hirdetés alapján 125 millió forintba kerülő, Dunakeszi családi házas környékén, a Kemény Ferenc utcában található, 1080 négyzetméter telekterületű, 556 négyzetméteres ingatlant, amelyet kiadtak a 2013-ban alapított, a dunakeszi kéttannnyelvű magánóvodát működtető Kincsem Sziget Közhasznú Nonprofit Kft.-nek. Az intézményt főként olyan családoknak indították el, amelyeknél a gyerek már befejezte az óvodai nagycsoportot, de az iskolára még nem teljesen érett.

A tanoda épülete - az interneten még megtalálható hirdetés alapaján - nagyjából 125 millió forintba kerülhetett. Ehhez a Varázshíd Rental 40 millió forint jelzáloghitelt vett fel, valamint hogy Szijjártó Péter édesapja, Szijjártó István is nyújtott anyagi segítséget. Az utóbbi összege nem ismert, a külügyi sajtóosztály szerint "az, hogy a vállalkozás beindításában Szijjártó Péter édesapja segített, a családban természetesnek számít". Szijjártó pedig "örül annak, hogy a felesége olyan vállalkozásba kezdett, amely kisgyerekeket segít abban, hogy színvonalas oktatást kapjanak, és felkészüljenek az iskolára".

Fotó forrása: AFP/Kisbenedek Attila.