Jövő év elején a gyermeket nevelő háztartások adó-visszatérítést kapnak, fejenként a maximális összeg 800 ezer forint, így egy-egy háztartás akár 1,6 millió forintos összeghez juthat attól függően, hogy mennyi adót fizetett be 2021-ben. Az érintettek elsősorban lakáscélra és a gyermekekre költenék az összeget - derül ki az ingatlan.com nem reprezentatív online felméréséből, amelyben több mint 700 válaszadó jelölte meg, hogy mire költené a visszatérítést.

A válaszadók legnagyobb része, 22 százaléka a lakóingatlanának felújítására költené az összeget. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a lakásfelújítás népszerűsége érthető, mivel a hazai ingatlanállomány minősége javításra szorul. Ráadásul a gyermekes háztartások a lakáskorszerűsítésre fordítandó teljes összeg felét az államtól visszakaphatják lakásfelújítási támogatásként, így az szja-visszatérítéssel gyakorlatilag dupla támogatáshoz juthatnak. Összességében a jövő év elején, a visszatérítések kifizetését követően jó eséllyel újabb lakásfelújítási boom indulhat az országban.

Kép: Ingatlan.com

 

Az ingatlan.com kérdésére válaszolók 18 százaléka a beérkező visszatérítést ingatlanvásárlásra fordítaná. Tehát összességében a megkérdezettek legnagyobb része, 10-ből 4-en valamilyen lakáscélra fordítanák ezt az egyszeri juttatást. A megkérdezettek 12 százaléka pedig a gyermekeikre, például a taníttatásukra szánná a 2022 elején érkező pénzt. “Természetesen a lakáscélú felhasználással is van átfedés, hiszen a gyermekek is részesülnek a korszerűsítés, vásárlás kedvező hatásaiból” - tette hozzá Balogh László.

Hitelcsökkentés, megtakarítások növelése

A felmérés szerint 12 százalékuk a hiteltartozásait csökkentené, Balogh László szerint az szja-visszatérítéssel a hitelmoratóriumban résztvevők például a törlesztés nélküli hónapokban felhalmozódott összeget mérsékelhetik. A megkérdezettek szintén 10 százaléka váratlan kiadásokra tenné félre a pénzt.

Az érintettek 7 százaléka régóta esedékes nagyobb kiadást (például autóvásárlást, nagyobb értékű eszközöket) finanszírozna belőle, 6 százaléka más befektetésre vagy nyugdíjcélú megtakarításra fordítaná a visszajáró összeget. Az extra juttatásból tehát a többség hosszabb távra szóló beruházást finanszírozna vagy biztonsági tartalékot képezne, mindössze 4 százalékuk fordítaná például utazásra.