Megállapodott egymással a főváros II. kerületének önkormányzata és az Utcáról Lakásba! Egyesület (ULE) egy szociális lakásügynökség előkészítését célzó szakpolitikai anyag készítéséről, és az ehhez kapcsolódó kutatási, szervezési feladatokról. Az együttműködés nyolc hónapja alatt feltérképezik a kerületi lakhatási problémákat, különös tekintettel az idős, nyugdíjas korosztály lakhatási helyzetére, majd kialakítanak egy koncepciót egy szociális lakásügynökség létrehozására.

 

Mi az a szociális lakásügynökség?

A szociális lakásügynökségek non-profit elven működnek, céljuk, hogy megfizethető árú lakhatást biztosítsanak azoknak az embereknek, akik a piaci áron nem tudnának lakást bérelni. A lakásügynökségek önkormányzati és magántulajdonú lakásokat is kezelhetnek, különböző célcsoportok lakhatását segíthetik, enyhítve ezzel a lakhatási válságot, amely a lakásárak növekedésével egyre mélyül.

Az ULE Lakhatást Most! néven saját lakásügynökséget is működtet, korábban pedig hasonló módon segítette az I. kerületi önkormányzatot és a fővárosi önkormányzatot abban, hogy kidolgozzák a helyi viszonyokra és a lakhatási helyzetre szabott szociális lakásügynökség tervét.