A mostani időpont azért is lenne különösen kedvező a szocpol kiterjesztéséhez, mert egyéb feltételek is adottak a bővülés eléréséhez - hangsúlyozta Toplak Tamás, a Lakásfókusz Elemző Központ vezető ingatlanpiaci elemzője. A jegybanki alapkamat folyamatos csökkenése mérsékelte a forinthitelek kamatát.

Ez, illetve az öt évig kedvező kamatozású támogatott lakáshitel, kombinálva a szocpollal már elegendő lehet ahhoz, hogy a több éve visszatartott kereslet végre megjelenjen az ingatlanpiacon. Ehhez azonban fontos lenne, hogy mihamarabb megjelenjenek a végleges feltételek, és életbe lépjenek a változások. A márciusi híreket követően ugyanis sokan éppen azért halogatják a tervezett lakásvásárlást, mert szeretnék kihasználni az új szocpol adta lehetőségeket.

Az elmúlt 12 év lakástámogatási rendszerében a szocpol akkor tudta igazán betölteni katalizátor szerepét, amikor vele párhuzamosan olcsó lakáshitelek is elérhetőek voltak, és a vissza nem térítendő támogatás a kölcsönökhöz kapcsolódó önrészbe épülhetett be - mutatott rá Toplak Tamás.