Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az élelmiszerek és mindennapi fogyasztási cikkek mellé kivételes termékek, új lakások kerültek be az Auchan kínálatába. A magyarországi Auchan-csoporthoz tartozó Immochan Kft. ugyanis lakásfejlesztésbe kezdett Kecskeméten a helyi Auchan-egység közelében: 58 új lakás épül az 1 milliárd forintos beruházás keretében.

Tömbök, lakások, négyzetméterek, milliók

A két tömbből álló lakóparkban 33-110 négyzetméteres lakások épülnek, amelyeket 440-475 ezer forintos négyzetméteráron árulnak. (A teraszokkal együtt az átlagos négyzetméterár 406-428 ezer forintra jön ki.) Ezek a árak magasnak mondhatóak a KSH hivatalos adataihoz képest, az alföldi megyeszékhelyeken ugyanis 275 ezer forint volt az új lakások átlagos négyzetméterára a múlt év utolsó negyedévében. Ugyanakkor az Immochan tájékoztatása szerint kelendőek a lakások: az értékesítés tavaly októberben indult és az előregisztráció során a lakások fele elkelt. A 15-16 millió forintért kínált 33 négyzetméteres lakásokat már eladták, a közel 49 négyzetméteresekért 22,4-23 millió forintot kérnek, a 78 négyzetméteresekért pedig több mint 35 millió forintot kell adni. A lakások várhatóan jövő év elején készülnek el.

Philippe Beurtheret, az Immochan Magyarország Kft. ügyvezetője közölte, hogy Kecskemét dinamikus fejlődése, a Mercedes-gyár és az munkaerő-létszám növekedése miatt döntött úgy, hogy Kecskeméten építi meg az első magyarországi lakóparkját, amelyet az eddig kereskedelmi ingatlanok fejlesztésével és kiadásával foglalkozó Immochan mintaprojektnek tekint. A Kecskemét-központú Bács-Kiskun megyére egyébként ráfér a lakásfejlesztés, mert nagyon kevés épült belőlük tavaly: a megyében tavaly tízezer lakásra mindössze 5 lakás jutott, ami fele az országos átlagnak, valamint hetede a Győr-Moson-Sopron megyei és harmadik a budapesti szintnek.

Mit keres az Auchan-leány a lakáspiacon?

Az Immochan lépése azért érdekes, mert a cég eddig elsősorban kereskedelmi ingatlanok beruházójaként volt ismert, ez a cég valósította meg az Auchan-egységeket és a környezetükben lévő áruházakat, amiket elad vagy bérbe ad. Az Immochané volt például korábban az a XXIII. kerületi telek, amelyen megépült a várhatóan június 14-én megnyíló új Ikea-áruház.

Amellett, hogy Kecskemét fejlődése, valamint az élénkülő lakáspiac miatt érthető lépés az lakópark-fejlesztés az Immochantól van még egy logikus tényező, amiért ebbe az irányba lépett az eddig kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó Auchan-leány. Mégpedig az, hogy, ha az Auchan szeretne újabb kereskedelmi egységeket építeni, ez évek óta meglehetősen nehézkes a plázastop miatt. Lakásépítésre pedig feltehetően könnyebben kaptak engedélyt.

(A címlapkép illusztráció; Forrás: Pixabay)