Az élelmiszerek és mindennapi fogyasztási cikkek mellé kivételes termékek, új lakások kerültek be az Auchan kínálatába. A magyarországi Auchan-csoporthoz tartozó Immochan Kft. ugyanis lakásfejlesztésbe kezdett Kecskeméten a helyi Auchan-egység közelében: 58 új lakás épül az 1 milliárd forintos beruházás keretében.

Tömbök, lakások, négyzetméterek, milliók

A két tömbből álló lakóparkban 33-110 négyzetméteres lakások épülnek, amelyeket 440-475 ezer forintos négyzetméteráron árulnak. (A teraszokkal együtt az átlagos négyzetméterár 406-428 ezer forintra jön ki.) Ezek a árak magasnak mondhatóak a KSH hivatalos adataihoz képest, az alföldi megyeszékhelyeken ugyanis 275 ezer forint volt az új lakások átlagos négyzetméterára a múlt év utolsó negyedévében. Ugyanakkor az Immochan tájékoztatása szerint kelendőek a lakások: az értékesítés tavaly októberben indult és az előregisztráció során a lakások fele elkelt. A 15-16 millió forintért kínált 33 négyzetméteres lakásokat már eladták, a közel 49 négyzetméteresekért 22,4-23 millió forintot kérnek, a 78 négyzetméteresekért pedig több mint 35 millió forintot kell adni. A lakások várhatóan jövő év elején készülnek el.

Philippe Beurtheret, az Immochan Magyarország Kft. ügyvezetője közölte, hogy Kecskemét dinamikus fejlődése, a Mercedes-gyár és az munkaerő-létszám növekedése miatt döntött úgy, hogy Kecskeméten építi meg az első magyarországi lakóparkját, amelyet az eddig kereskedelmi ingatlanok fejlesztésével és kiadásával foglalkozó Immochan mintaprojektnek tekint. A Kecskemét-központú Bács-Kiskun megyére egyébként ráfér a lakásfejlesztés, mert nagyon kevés épült belőlük tavaly: a megyében tavaly tízezer lakásra mindössze 5 lakás jutott, ami fele az országos átlagnak, valamint hetede a Győr-Moson-Sopron megyei és harmadik a budapesti szintnek.

Mit keres az Auchan-leány a lakáspiacon?

Az Immochan lépése azért érdekes, mert a cég eddig elsősorban kereskedelmi ingatlanok beruházójaként volt ismert, ez a cég valósította meg az Auchan-egységeket és a környezetükben lévő áruházakat, amiket elad vagy bérbe ad. Az Immochané volt például korábban az a XXIII. kerületi telek, amelyen megépült a várhatóan június 14-én megnyíló új Ikea-áruház.

Amellett, hogy Kecskemét fejlődése, valamint az élénkülő lakáspiac miatt érthető lépés az lakópark-fejlesztés az Immochantól van még egy logikus tényező, amiért ebbe az irányba lépett az eddig kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó Auchan-leány. Mégpedig az, hogy, ha az Auchan szeretne újabb kereskedelmi egységeket építeni, ez évek óta meglehetősen nehézkes a plázastop miatt. Lakásépítésre pedig feltehetően könnyebben kaptak engedélyt.

(A címlapkép illusztráció; Forrás: Pixabay)