Támogatás nélkül termelő szélerőműpark épül Németországban

Németországban megkapta a kivitelezési engedélyt az első olyan szélerőműpark, amelyik áramdíj-támogatás nélkül táplál majd elektromos áramot az országos hálózatba.
Papp Zsolt, 2017. április 13. csütörtök, 19:44
Fotó: MTI/EPA

Legutóbb négy, együttesen 1490 megawatt áramtermelési kapacitású északi-tengeri szélerőmű-park kapott kivitelezési engedélyt, amelyek húsz éven keresztül kapnak támogatást, a termelt áramra átlagosan kilowattóránként 0,44 eurócentet. A már termelő északi-tengeri szélerőmű parkok ugyanakkor kilowattóránként 18,4 cent áramdíj-támogatást kapnak nyolc éven keresztül - írja az MTI.

A most engedélyezett tengeri szélerőműparkok 0,00 és 6,00 cent közötti támogatást kapnak kilowattóránként. A négy közül az egyik, egy 900 megawatt áramtermelési kapacitású szélerőműpark már támogatás nélkül fog áramot betáplálni az országos hálózatba. A négy szélerőmű park 2021-ben kezdi meg az áramtermelést.

Jelenleg 16 tengeri szélerőmű-park működik Németországban 4100 megawattos együttes áramtermelési kapacitással, ezt 2030-ig 15 ezer megawattra tervezik növelni.

Az energiaipari átállás költségeinek részleges finanszírozására Németország 2012-ben kilowattóránként 3,5 centes pótdíjat vetett ki az áramfogyasztókra. A díjat (EEG-Umlage) az idén januárban kilowattóránként 6,88 centre emelték, így az áramdíjnak már közel egynegyedét teszi ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2017.04.14 11:36

"A négy közül az egyik, egy 900 megawatt áramtermelési kapacitású szélerőműpark már támogatás nélkül fog áramot betáplálni az országos hálózatba."

Errol beszeltem korabban, hogy a szelenergia annyira olcso lett, hogy mar tamogatas nelkul is megeri telepiteni. A szel- es napenergia mar most versenykepes a szennel is.

Ez nem johetett volna letre a nemetek es a kinaiak nelkul, ezert a vilag osszes lakosa oriasi koszonettel tartozik nekik. Ha igy folytatodik, akkor az emberiseg vegre elkoszonhet a szen-, gaz- es egyeb kornyezetszennyezo eromuvektol. A kovetkezo lepes az atomeromuvek korszerusitese lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.04.14 11:12

Meg is van az eredménye. A német fogyasztók a pokolba kívánkák a kormányukat is meg a szélerőműveket is, mert általuk jelentősen megdrágult az áram.Sokkal olcsóbb a francia atomenergia, a szén meg a gáz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html