Pénzügyi okokból az a közgyűlési döntés született áprilisban, hogy első ütemként a Lánchíd és a villamos-közúti aluljáró, második ütemként a várhegyi alagút és a Clark Ádám tér felújítása történik meg. Az első ütemhez szükséges mintegy 16,4 milliárd forint a főváros idei költségvetésében rendelkezésre áll. A második ütemhez szükséges források a 2022-2024. évekre lettek számításba véve - áll a Tarlós István által jegyzett - a budapest.hu oldalon pénteken közzétett - előterjesztésben, amit az MTI szemlézett.

A közgyűlés döntését követő időszakban a városvezetésben felmerült, hogy milyen feltételek rendelkezésre állása esetén lehetne a teljeskörű feladatot rövidebb idő alatt, egy projekt keretében, valamint megfelelő ütemezéssel egyidejűleg kivitelezni - áll a javaslatban. (Újabb fordulat a Lánchíd felújításánál - ezt a cikket olvasta?)

"Az elkövetkezendő hónapok lehetőséget adnak arra, hogy sorra vegyük azokat a feltételeket, melyekkel biztosítani lehet az alagút és a tér felújításához szükséges források mielőbbi megteremtését. Alapozva arra, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít többek között a fővárosi közlekedést érintő fejlesztésekre indokolt, hogy a már megkezdett egyeztetéseken tárgyaljunk a hiányzó forrás mielőbbi megteremtésének a lehetőségéről - írták az előterjesztésben, hozzátéve, hogy ez egyben kizárhatja a közvélemény irreális kivitelezési időigényekkel történő felesleges riogatását.

A javaslat szerint a szükséges anyagi fedezet rendelkezésre állása esetén az alagút és a tér rekonstrukciós feladatai a jelenleg tervezettől korábban, szándékuk szerint 2019-től megkezdhetnének, így a teljes felújítási feladat körülbelül három év alatt megvalósítható. Feltételezve a kivitelezési feladatok 2019-2020-ban történő megkezdését, a befejezés 2021-2022-re realizálható - olvasható a dokumentumban.

A közgyűlés az előterjesztés elfogadásával határozatot hozhat arról, hogy a Lánchíd, a várhegyi alagút és a Clark Ádám tér felújítása egy ütemben történjen meg úgy, hogy a feladatot rövidebb idő alatt, valamint megfelelő ütemezéssel egyidejűleg kell kivitelezni, amennyiben a szükséges források rendelkezésre állnak. Továbbá a testület felkérheti Tarlós Istvánt, hogy a rekonstrukcióhoz szükséges, még hiányzó forrás biztosítása érdekében tárgyalásokat kezdeményezzen és folytasson a kormánnyal, amelynek eredményéről legkésőbb a jövő évi költségvetési javaslatot tárgyaló közgyűlési ülésen adjon tájékoztatást - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.