Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hiába érinthet három-négymillió magyart a rezsicsökkentés változtatásának társasházakra vonatkozó része, egyelőre mindenki csak találgat, mennyit fognak fizetni a társasházak. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) tiszteletbeli elnöke, Bék Ágnes elismerte: teljes a bizonytalanság a társasházi rezsidíjakkal kapcsolatban, még a szakmai szervezetek körben is, mert mindenki a részletszabályokra vár – írja a VG.hu.

A társasházak sok áramot fogyasztanak a közös folyosók, lépcsőházak, pince világítására, a lift működtetésére, és újabban az elektromos autók töltésére. Gázt főként a házközponti fűtéssel rendelkezők fogyasztanak, de ezen a fűtési módon spórolni senki nem tud, tehát lehet, hogy távfűtésnek minősül, és a csökkentett árral számolják továbbra is – ez azonban egyelőre csak találgatás.

Rendkívüli közgyűlést kell összehívni

Ha a lakóközösségek közös fogyasztása kiesik a rezsivédelemből, a társasházak bonyolult számításokkal szembesülnek majd, és a közös költséget is mindenhol emelni kell. A házban működő cégek, különösen az ügyfélforgalommal járó tevékenységek rezsifogyasztásának kérdése is megkerülhetetlen lesz, ilyen esetben a lift és a világítás intenzív használata miatt eltérő közös költséget lehet alkalmazni.

Az új rezsiszámítást éppen a lakógyűlések időszaka után jelentették be, tehát ha változnak a szabályok, rendkívüli közgyűléseket kell összehívni. Az biztos, hogy az energiafogyasztást mérsékelni kell, a megtakarítást eredményező beruházásokról azonban nem dönthetnek egyedül a közös képviselők.

A társasházakról elfeledkeztek, mi lesz a rezsivel és a katával?

Bék Ágnes szerint hiába hívják az egyesületüket rengetegen, egyelőre senki nem tudja, a társasházak milyen áron fogják kapni a gázt és az áramot. A TTOE ezért Varga Mihály pénzügyminiszterhez fordult, hogy tisztázzák a kérdést. Egyértelmű pénzügyminiszteri nyilatkozat azonban még a kata-módosítással kapcsolatban sincs, ezért azt sem lehet tudni, hogy a társasházak magánszemélynek számítanak-e. Jelenleg ugyan magánszemélyként adóznak bevételeik után, ez azonban változhat: a társasházaknak szolgáló takarítók, gondnokok, kertészek, közös képviselők emiatt tűkön ülve várják a Magyar Közlönyt.