Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által biztosított forrásból elinduló pályázat a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódva a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti- és társasházi lakások fűtéskorszerűsítését támogatja - írják a közleményükben, amelyben idézik Kaderják Péter klíma- és energiapolitikáért felelős államtitkárt, aki szerint fontosak az energiahatékonysági fejlesztések.

"A lakóingatlanok energiahatékonyságának növelését, szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését eredményező beruházásokra ezúttal összesen 3 milliárd forint áll rendelkezésre.  A programban márciustól lehet majd benyújtani a pályázatokat, de a dokumentumok már most elérhetők a kiíró ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján" - kommentálta a helyzetet a politikus.

A forrásokra azért is van szükség, mert ahogy korábban írtuk, az ltp. rendszerének kivezetésével nehezebben tudnak egy-egy célra gyűjteni a közösségek. Felmérést is készítettek, amely igazolja, hogy egyre inkább pénz nélkül vannak az öregedő állomány mellett a képviseletek.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a jelenlegi felhívás előzményeként 2019 nyarán hirdette meg az okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztésére és radiátor cserére irányuló pályázati támogatási programot. A korábbi kiírásnak köszönhetően 321 társasházban, lakásszövetkezeti épületben összesen 26.300 lakás fűtési rendszerének energetikai korszerűsítése kezdődhetett meg 2,46 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással. A fejlesztések nyomán évente több mint 18 millió KWh energiamegtakaritás és 4 100 tonna feletti CO2-csökkenés várható.

A program folytatásaként az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. közzétette a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódó új pályázati felhívást, amely a szabályozható fűtéssel ma még nem rendelkező 170 ezer lakás modernizálását viszi tovább. A vissza nem térítendő támogatás legfeljebb a beruházás elszámolható bruttó költségének felét fedezheti. A társasházak, lakásszövetkezetek minimum 150 ezer forintot, maximum 75 millió forintot nyerhetnek el fejlesztéseikre. Az egy lakásra eső támogatás nem haladhatja meg a 400 ezer forintot.

A pályázatokat elektronikusan, ügyfélkapus azonosítást követően, a pályázati portálon keresztül lehet majd benyújtani 2021. március 16. 10 órától a forrás kimerüléséig, de legkésőbb jövő augusztus végéig. A részletes kiírás és egyéb dokumentumok, információk az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján érhetők el.