A magyar lakosság mindössze ötöde tervezi felújítani az otthonát az elkövetkező években, s ebből mindössze 28 százalékuk él többlakásos épületben, noha a teljes lakásállományban az arányuk 34 százalék - derül ki az Energiaklub lakossági felméréséből. Nemcsak nálunk, hanem az EU más országaiban is kérdés, hogy az épületenergetikai beruházások minden ismert előnye ellenére, miért nem indult még el a korszerűsítési hullám.

Több lakás, több akadály

Az elemzés szerint a megtorpanó felújítási kedv oka egyrészt a pénzhiány. A felújítást jellemzően inkább önerőből finanszíroznák, a válaszadók mindössze 12 százaléka vár pályázati támogatásra és bankhitelt is csak 11 százalék venne fel. A megtakarítási lehetőségek hiányos ismerete is visszaveti a felújítási kedvet. A hitelt igénylők 6 éves futamidőben, és 13-20 ezer forintos havi törlesztőben tudnak gondolkodni. Kevesen gondolják át, hogy ekkora összeget egy komplex energetikai beruházással is meg lehet spórolni. A felújítási kedvet a szervezési, lebonyolítási képesség hiánya is visszaveti, de nehézséget okoz, hogy a beruházást a lakók közös döntése alapján lehet csak elindítani, s ez akár több száz háztartást is érinthet. A bonyolult előkészítő és döntési folyamatban viszont kevesen kérik a szakember véleményét.

Szakemberre költeni, mégis spórolni

Az energetikai beruházásba csak átfogó műszaki és pénzügyi tervezés alapján, felelős döntéssel lehet belefogni. Ennek ellenére a felújítások mindössze negyedében készül szakértői számítás a beruházás előtt. Egy jó tanácsadó segítségével a beruházási költségeket és a kivitelezés időtartamát is könnyen kordában tarthatjuk, valamint a műszaki minőséget és a tényleges megtakarítás mértékét is így lehet biztosítani.

A felújítók 60 százaléka a felmérés szerint azt kapta a beruházástól, amit várt, átlagosan 22 százalékkal csökkentek a lakásfenntartási költségeik, a legnagyobb megtakarítást pedig a homlokzati hőszigetelés hozta. Egy modellszámítás alapján egy 4 emeletes 32 lakásos gangos ház hőszigetelése és ablakcseréje 673 ezer forint lakásonkénti befektetéssel, körülbelül 100 ezer forint megtakarítást hoz évente, a beruházás megtérüléséhez 6 évre van szükség.

Konkrét mérések is bizonyítják, hogy egy korszerűen leszigetelt családi ház 46 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy szigeteletlen, s ez a társasházak esetében is megvalósítható. Egy jó minőségű hőszigetelés pedig 50 évre szól, garancia a tartós megtakarításra - hangsúlyozza Kanyuk László, a Knauf Insulation Kft. marketingvezetője. A sikerhez viszont az is kell, hogy a megfelelő helyre a megfelelő anyagokat válasszuk.

A "félresiklott" építkezések...

....súlyos anyagi válságba sodorhatják a lakóközösségeket, pótmunka igényekkel szembesülhetnek, vagy kiderülhet, hogy a felújítások nem a várt megtakarítást hozzák. Ennek egyik gyakori oka, hogy a rendszereket egymással nem harmonizáló elemekből válogatják és állítják össze. A szakemberek rendszer engedély alapján tudják, hogy az adott termékek milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, és az együttes beépítést követően hogyan fognak működni. Egy összeválogatott "rendszer" alkalmazásával a felelősség annak összeállítóját terheli, ha probléma adódik, nehéz a felelősök megtalálása és a költségek is drasztikusan nőhetnek - hangsúlyozza Kopacz Tamás, a Mapei Kft. termelési és minőségirányítási vezetője. Az ENSZ legfrissebb, éghajlatváltozással foglalkozó jelentése is rámutat, hogy a nem rendszerszemléletű felújítással, a beruházott összeg nagysága miatt 30-50 évig nem éri meg az épületekhez újra hozzányúlni.