Társasházban lakik? Jönnek a komoly bírságot hozó ellenőrzések!

A társasházak lakói számíthatnak a katasztrófavédelem újabb tűzvédelmi ellenőrzéseire. Az előírásokat figyelmen kívül hagyók lakásonként több százezer forint bírságot kockáztatnak. Legutóbb 2043 lépcsőházat vizsgáltak Magyarországon, és összesen 3185 hiányosságot tapasztaltak.
Dzindzisz Sztefan, 2017. március 19. vasárnap, 11:50
Fotó: Napi.hu

A társasházak tűzvédelmi célú ellenőrzése egy előre meghatározott ütemterv alapján történik, de a katasztrófavédelem szúrópróba-szerűen is végez ellenőrzéseket - mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a 24.hu kérdésére, melyről az Inforadio.hu számolt be.

Elsősorban a menekülési útvonalként is használható folyosók, valamint kijáratok használhatóságát vizsgálják, továbbá valamennyi előírt tűzvédelmi használati szabály - például tűzvédelmi berendezések, elektromos hálózat, villámvédelem - betartását is. Az ellenőrzések a társasházak közös használatú helyiségeire terjednek ki. Legutóbb tavaly ősszel ellenőrizték a katasztrófavédelmi kirendeltségek a középmagas és magas lakóépületekben a tűzvédelmi használati szabályok betartását.

A katasztrófavédelem honlapja ezzel a címmel számolt be az ellenőrzés eredményeiről: "A helyzet javult, de még mindig sok a szabálytalanság". Hogy mennyire sok, azt mutatják a közölt adatok: összesen 1355 ellenőrzést tartottak a lakóépületek területén, 2043 lépcsőházban. Mindezek során 3185 hiányosságot tapasztaltak. A hatósági ellenőrök a használati szabályok vizsgálatakor 280 esetben azt állapították meg, hogy a közös tereket nem a rendeltetésük szerint használták a lakók. Például a szemétledobó-helyiséget, a villanyóra-szekrényt, illetve a liftgépházat tárolásra használták, az egyik épületben egy tároló helyiségben laktak is, három épület pincéjében pedig probánbután gázpalackot tároltak.

A tapasztalt hiányosságok megszüntetése érdekében a kirendeltségek minden esetben megtették a szükséges intézkedést. A végrehajtott 1355 ellenőrzés kapcsán 110 esetben szabtak ki tűzvédelmi bírságot (leggyakrabban a menekülési útvonalon történő tárolás, illetve a menekülési útvonal leszűkítése miatt), 781 esetben hatósági felhívással éltek és kiadtak 38 kötelezést is. A szabálytalanságok megszüntetését folyamatosan figyelemmel kísérik, szükség esetén utóellenőrzést tartanak, valamint további intézkedést kezdeményeznek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.03.20 08:17

@fazakasl:

Dolgoznak, ez a munkájuk.

A gázvezetékek tényleg ott futnak.

A bírságok is ott fognak futni.

Olyan ház nincsen, amelyben nem lehet valamit találni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazakasl, 2017.03.20 06:24

A pincében tárolt PB gázpalackkal ugyan mi bajuk van? Tudtommal a lakó-és társasházi pincék többnyire (és általában) a tüzelőanyagok tárolóhelyei (fa, szén, stb.) szoktak lenni! Abba a palackos gáz miért nem fér bele? Holott - az is csak egy tüzelőanyag!
Mellesleg - a legtöbb háznak a pincéjében valójában ott futnak a víz- és gázvezetékek. Akkor - jön majd arra a gázra is a mindenféle kitalált büntetés?
Amúgy - egy PB gázpalack általában zárt állapotában szokott lenni, tehát - mi vele még a baj?
De jók ezek a "hatóságok", mert mind csakis a bírságpénzre hajtanak!
Inkább mennének el a naplopóik dolgozni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Doxi, 2017.03.19 12:54

Egy fontos adatot nem közöltek. Mennyit kaszált ez a banda a lakókon?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html