Sokat változik jövőre a 2003 óta hatályos társasházi törvény. A módosítások célja egyrészt, hogy még könnyebben lehessen a társasház gazdálkodását ellenőrizni, másrészt szigorúbb jogszabályi keretek közé terelnék, ki láthatja el a közös képviselő tisztségét. Létrejön ezért egy nyilvántartás, ahol a bejelentett közös képviselők bizonyos személyes adatai is megtalálhatóak, és ellenőrizhetőek bárki által. Ezeket az adatokat az illetékes földhivatalok honlapjukon teszik elérhetővé, a társasházak számviteli szabályok szerinti beszámolói, valamint a társasház közösségének adatai mellett.

Ne csak a lakás jellemzőit vegyük számításba

A társasház gazdálkodásának nyilvánossá tételével az ingatlanvásárló gond nélkül hozzájuthat a ház pénzügyi adataihoz, megnézheti, hogy van-e adóssága vagy hiánya és eszerint dönthet, hogy kíván-e a közösséghez csatlakozni, tehát ingatlant vásárolni a házban. Ennek akár az ingatlanok értékére is lehet hatása, mivel ha nem meggyőzőek a számok, az el is tántoríthatja a vásárlókat.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint társasházi lakások vásárlásánál nem elég a lakás paramétereit megvizsgálni, hanem magát a házat is alaposan górcső alá kell venni - van-e a háznak adóssága, megfelelő-e a társasházi képviselet - a döntés előtt.

Mire figyeljünk!

Érdemes a földhivatali portálon utánanézni a ház gazdálkodásának, a tervezett és elfogadott költségvetéstől való eltéréseknek. Ha folyamatos műszaki problémák miatt sok volt az előre nem látható költség, akkor valószínűleg rossz műszaki állapotban lehet a ház.

Igyekezzünk kérdezősködni a szomszédoktól, lakóktól, hogy milyen a közösség, milyen aktuális események, problémák vannak a ház életében, és arról is, hogy van-e a társasháznak lakástakarék-pénztári megtakarítása. Ha van, az nyilván azt jelzi, hogy hosszú távon gondolkodnak a lakók és a közös képviselő is. Ez biztató jel lehet a szakértő szerint.

Több fővárosi kerületben is hirdetnek különböző pályázatokat társasházak számára, főleg korszerűsítési, karbantartási, állagmegóvási céllal. Az önkormányzatok honlapján feltüntetik a nyertes házakat, ami azért lehet fontos, mert a pályázatból befolyó összegen túl fejleszteni vágyó, aktív közösségre utal, ami szintén jó jel lehet vásárláskor.