Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén a harmadik negyedévében 31 ezer négyzetméterrel bővült a budapesti és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya. Átadták a BILK Media Saturn számára fejlesztett 21 ezer négyzetméteres csarnokot, emellett egy 10 ezer négyzetméteres új épülettel bővült a CTPark Budapest West. A teljes állomány a harmadik negyedév végén meghaladta a 2,2 millió négyzetmétert.

Az időszak teljes bérlői kereslete 155 ezer négyzetméterre rúgott, a bővülés az előző év azonos időszakához képest 42 százalékos, az előző negyedévhez képest 45 százalékos. A kereslet 57 százalékát szerződéshosszabbítások tették ki, a tranzakciók harmada előbérleti szerződés volt. Az új szerződések
aránya 5 százalék, míg a bővülések aránya 4 százalék volt.

Szerződéshosszabbítások nélkül 66 ezer négyzetméternyi területet kötöttek le a bérlők, ami 27 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Az idei harmadik negyedévében a BIEF összesen 23 tranzakciót rögzített, 6 szerződés szólt 10 ezer négyzetméternél nagyobb területre. Az átlagos tranzakcióméret megközelített a 7 ezer négyzetmétert. A területek 90 százalék logisztikai parkokban kötötték le.

Az üresedési ráta 2019 harmadik negyedévének végén újabb rekord mélyre süllyedt, jelenleg 2 százalékon áll. Negyedéves szinten 0,1 százalékpontos, éves viszonylatban 1,7 százalékpontos a csökkenés. A harmadik negyedév végén összesen 44 ezer négyzetméternyi ipari terület állt üresen és nincs olyan épület, ahol 5 ezer négyzetméternél több lenne a kiadatlan terület. A nettó abszorpció 35 ezer négyzetmétert tett ki.