A 24. órában vagyunk, ezért muszáj radikálisan fellépni a szőlőültetvényeket károsító ingatlanspekuláció ellen - mondta a Világgazdaságnak Figula Mihály balatonfüredi borász.

Figula szerint a kárpótlás után két-háromezer négyzetméteres területekre felszabdalt ültetvények egy része spekulánsok kezébe került, akik panorámás lakótelkekre jellemző áron - vagyis a szőlőültetvényért elkérhető maximumár öt-hatszorosáért - kínálják őket eladásra. A telkek jelentős része elkelt, a nyaralókat pedig gazdasági épületnek álcázva, arra szóló építési engedéllyel húzzák fel az új tulajdonosok, akik a szőlővel nem bajlódnak, esetleg ki is vágják. Ha még nem kelt el a telek, a saját szőlőjét művelő gazdának is nehéz megvédenie a mellette lévő ültetvényét a betegségektől és az állati kártevőktől - olvasható a lapban.

A Balaton-felvidéki szőlők 70 százaléka elöregedett, újra kellene telepíteni, de a telekspekulánsoknál erre értelemszerűen nincs szándék. Így félő, hogy sok száz hektár eltűnik a borvidék területéből.

Figula ezért azt javasolja, hogy helyezzék hatályon kívül a Balaton-törvény külterületi gazdasági épületekről rendelkező passzusát, azonnali hatállyal tiltsák meg a szőlőkataszterben lévő területek művelési ágának megváltoztatását, sorolják vissza a korábban a szőlőkataszterből kivont területeket (különös tekintettel a történelmi dűlőkre), és minden területen, amelyik a szőlőkataszterben szerepel, vezessenek be teljes építési tilalmat.

A Balaton-felvidék borászai ugyanígy látják a helyzetet, és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, valamint a Csopaki Kódex nevű eredetvédelmi borászkör támogatását is megszerezték az ügynek - mondta a lapnak Jásdi István csopaki borász.