Ahol van mozi, az megmentheti a dolgot, de ahol nincs, ott szinte biztos, hogy a pláza is zárva marad - írja a hvg.hu. A vasárnapi nyitva tartás tilalma alaposan megbolygatja az útszéli árusítást is: nem lesz mindegy, hogy például bódéból vagy egy napernyő mellől árulják majd a dinnyét, és előfordulhat, hogy vasárnap nem járja majd az utcákat a teherautós ásványvízárus. Ha eldugul vasárnap a vécé, vagy eltörik a vízcső, akkor várhatunk egy napig, mire megjavítják.

Közeledik a határidő, március 15-től pár kivételtől eltekintve a boltoknak be kell zárniuk vasárnap. A változó jogszabályi környezet - az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelésével együtt - a kiskereskedelmi szektor egészét komoly alkalmazkodásra kényszeríti, több szereplő pedig ezt működése átstrukturálásával, elbocsátásokkal oldja meg. Eddig jószerivel csak az élelmiszerláncok felől érkeztek hírek bezárásról, de a vasárnapi zárva tartás nem csak nekik fog fájni: jóval tágabb az üzleteknek az a köre, amelyek a hét utolsó napján nem nyithatnak ki.

Ahol pedig sok bolt koncentrálódik, ezek a bevásárlóközpontok, ott a pláza üzemeltetőinek kell eldönteniük: érdemes-e kinyitni a kapukat csupán pár, a vasárnapi zár alól mentesített üzlet miatt. Illetve az üzletek tulajdonosainak kell eldönteniük, megéri-e nekik kiszolgálni az embereket úgy, hogy a pláza üzemeltetője arra a napra a normál, eddigi díj sokszorosát terheli rájuk, mert a bevásárlóközpont fenntartási költsége sokkal kevesebb hely között oszlik meg.