Teljesen más lesz az irodai munka - ez a jövő

A következő évtizedben alapvetően átalakul az irodapiac, becslések szerint a fejlett országok munkavállalóinak 40 százaléka olyan munkahelyen dolgozik majd, ahol a tér flexibilisen igazítható ötletekhez, tervekhez, projekthez, mindig az aktuális fázisoknak és elvárásoknak megfelelően - mondta a Portfolio.hu ingatlanszakmai konferenciáján tartott előadásában Borbély Gábor, a CBRE tanácsadási és elemzési vezetője.
Szepesi Anita, 2017. november 21. kedd, 17:03
Fotó: Stocksnap

Markáns változásra kell felkészülniük az irodafejlesztőknek, a következő évtizedben már nem kiadható négyzetméterekben és ahhoz kapcsolódó bérleti díjakban kell gondolkodniuk, hanem olyan terekben és mentorszolgáltatásban, amelyek a rugalmas, egymással kooperáló, kreatív munkavégzést támogatják.

A coworking, az inkubátor és az akcelerátor irodák (hibrid irodák) az ötlet megszületésétől, a tervezésen át a megvalósításig segítik a munkafolyamatot, nem csak a térkialakítással, infrastruktúrával és dizájnnal, hanem mentori segítségnyújtással. A fejlett irodapiacokon a hibrid irodák már most is a legdinamikusabban fejlődő területnek számítanak - részletezte az új irodapiaci trendet Borbély Gábor.

London, Párizs, Dublin, Berlin és újabban Amszterdam piacain egyre markánsabb a hibrid irodák részesedése, a londoni bérleti piac 15 százalékát már ezek a bérletek teszik ki, s ha figyelembe vesszük a millenniumi generáció munkahellyel szemben támasztott igényeit - nem tűnik túlzásnak az a becslés mely szerint a húszas években a munkavállalók 40 százaléka flexibilis térben fog dolgozni - idézett egy a témával foglalkozó kutatást Borbély.

Kérdés ugyanakkor, hogy milyen olyan hosszú távon is fenntartható modellt tudnak kidolgozni az ingatlanfejlesztők, amely terület alapú bérletidíj-bevételről máshova viszi a hangsúlyt,  s nem csak különleges területkialakítást - nyitott és zárt terek vegyesen - kínál a használóknak, hanem egy mentori szolgáltatáscsomagot is.

A közeljövő magyarországi irodapiaci kilátásokról a konferencia egyik panelbeszélgetésén Futó Gábor, a Futureal-csoport egyik alapítója azt mondta, a szegmensre kiszáradás várhat, ha az építési költségek 50-60 százalékos növekedését a fejlesztők nem tudják majd érvényesíteni a bérleti díjakban, aminek szerinte el kell érnie a 15-16 eurós átlagot. Vágó László, a Strabag PFM vezérigazgatója az üzemeltetési költségek drágulása miatt hasonló mértékű (havi négyzetméterenként 3-4 euróról, 5-6 euróra ) díjemelkedést jósolt az üzemeltetésben. Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója ezzel szemben azt fejtegette, a bérlőkkel szemben nem lehet egy az egyben érvényesíteni a fejlesztési költségek emelkedését, amelyek szerinte egyébként sem haladják meg a 20-30 százalékot.

Abban a konferencia előadói egyetértettek, 2016 és 2017 kiugróan jó év volt a hazai ingatlanbefektetési piacon, idén év végére a tranzakciók értéke elérheti a kétmilliárd eurót, azaz a potenciális piac ötöde - gazdát cserélt. Jövőre is jó évre számítanak a legtöbben ennél hosszabb távú prognózisra azonban nem vállalkoztak.

Címlapkép forrása: StockSnap.io

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.11.22 16:11

Ha elterjed a távmunka ( és remélem elterjed ) , akkor sokkal kevesebb irodára lesz szükség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html