Nem kis felzúdulást váltott ki a Bács-Kiskun megyei településen az a hír, hogy lerombolnák a kis templomot: forrnak az indulatok, már tiltakozó szórólapokat is osztanak. Ladánybene önkormányzata ugyanis uniós pályázaton nyert 50 millió forintból bontaná le a templomot, hogy piacot emeljen a helyére.

A pályázati honlapon nem ez szerepel, abban csak egy "kis épület" esik áldozatul. Ám ez a helyiek szerint finoman szólva is csúsztatás. A földhivatalból kikért tulajdoni lapon "kivett templom" szerepel ugyanezen a helyrajzi számon.

Az ingatlan eddig a baptista egyház tulajdona volt, ám most megvette a ladánybenei önkormányzat, hogy helyet találjon az új piacnak. Igaz, baptisták nem élnek a faluban, ahogy a polgármester mondja, "kihaltak már innen", de a református egyház hívei vasárnaponként kitartóan látogatják a lebontásra ítélt templomot. Úgy látszik, most nekik is menniük kell.

Még nem kezdődik a templom bontása, bár igaz, tervbe vettük azt. Egyelőre a piac engedélyeztetési folyamata zajlik - mondta Kardos Attila polgármester. "Kerestük a piac új helyét, több telek is szóba került, de az imaháznak helyet adó ingatlan tűnt a legjobbnak. Ezért vettük meg azt. A kis templomba ma csak reformátusok járnak, a baptista egyház ajánlotta fel nekik ezt a lehetőséget, amikor már nem maradt saját híve a faluban. A baptista egyházzal kötöttük meg az üzletet, mint tulajdonossal. Ha lakást vásárol az ember, akkor sem az albérlőt kérdezi meg, hanem a tulajdonost. Ezzel együtt sem akarjuk kitenni a református egyház híveit az utcára, a község közösségi házában helyet adnánk nekik, ahol fűtés is van, nem úgy, mint a templomban. Persze, ha akarnak, már most jöhetnek, nem kell megvárniuk, míg bezárjuk és lebontjuk a templomot" - ígéri Kardos Attila, aki már maga is találkozott a tiltakozó szórólapokkal.

Politikailag is érzékeny a helyzet, mert bár független a polgármester, a térség fideszes országgyűlési képviselője aktívan részt vett választási kampányán. Ráadásul úgy hírlik a faluban, már a Bács-Kiskun megyei kormányhivatal figyelmét is felkeltette a tervbe vett templomrombolás, mivel már többen is - stílszerűen szólva - félreverték a harangokat.

Fotó forrása: Varga Zsolt/Napi.hu

Varga Zsolt

Címlapfotó forrása: Varga Zsolt